Keskustelut Metsänhoito HIRVIKANNAN HOITOSUUNNITELMA TARPEEN PÄIVITTÄÄ HETI Vastaa aiheeseen: HIRVIKANNAN HOITOSUUNNITELMA TARPEEN PÄIVITTÄÄ HETI

Vastaa aiheeseen: HIRVIKANNAN HOITOSUUNNITELMA TARPEEN PÄIVITTÄÄ HETI

Keskustelut Metsänhoito HIRVIKANNAN HOITOSUUNNITELMA TARPEEN PÄIVITTÄÄ HETI Vastaa aiheeseen: HIRVIKANNAN HOITOSUUNNITELMA TARPEEN PÄIVITTÄÄ HETI

Planter Planter

Laitetaan nyt vielä kerran omia kokemuksia. Kuusikon OMT/VT päätehakkuussa oli lahon osuus 17%. Kuviota ei voinut kylvää, joten istutin VT lahopesäkkeet männylle. Ne syötiin pois ensimmäisen kahden vuoden aikana. Kysyin sekä mhy:n, että metsäyhtiön metsäasiantuntijoilta, mitä pitäisi tehdä. Molemmilta selkeä ohje, ei voi tehdä muuta kuin istuttaa kuuselle. MTK:n edustaja kirjoitti lisäksi mhy:n asiakaslehteen, että näillä rannikon hirvitiheillä alueilla olisi syytä harkita vakavasti jatkuvaan kasvatukseen siirtymistä.

Alueella on koko 2000-luvun ollut Luken käyrien mukaan hirvitiheys yli 4 /1000 ha. Nyt maakunnan pienempien sorkkaeläinten keskimääräinen tiheys on yli 50 /1000 ha. Tihentymissä tietysti huomattavasti suurempi.

Vika ei ole alueen metsästäjissä, he varmaan tykkäävät suurista määristä metsästettävää. Se on heille mukava harrastus. Kun ei kukaan puutu asiaan, niin nostetaan vaan tavoitteita ja kantaa vaikka kuinka paljon.

Vika on maa-ja metsätalousministeriössä. Lain mukaan sen velvollisuus on valvoa riistakeskuksen (alueelliset riistaneuvostot kuuluvat riistakeskukseen) toimintaa ja huolehtia, etteivät hirvieliänvahingot muodostu kohtuuttomiksi.

Ministeri(ö) voisi puhaltaa pelin poikki, mutta se on linjansa valinnut. Ei vastaa kysymyksiin. Paljon puhutaan nykyisin perusoikeuksista. Perusoikeuksiin tuntuu kuuluvan, että jokaisella tuhannella hehtaarilla on vähintään 3 hirveä, jotta jokaisella harrastajalla on mahdollisuus hirven kaatoon. Ne kun eivät jakaudu tasaisesti, niin vaatimus johtaa toisaalla aivan liian suuriin tihentymiin.  Ministerin kanta tuntuu olevan, että suurten eläinten tappamisen tuottama mielihyvä on perusoikeus, mutta  mahdollisuus harjoittaa metsätaloutta ei ole perusoikeus.

Paikalliset metsätalouden harjoittajat ja viljelijät eivät ole tyytyväisiä tilanteeseen, mutta ministeri on linjansa valinnut ja rasvaa kiihkeästi oman puolueensa liukumäkeä.