Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä. Vastaa aiheeseen: Jatkuva kasvatus käytännössä.

Vastaa aiheeseen: Jatkuva kasvatus käytännössä.

Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä. Vastaa aiheeseen: Jatkuva kasvatus käytännössä.

Perko

 

Sunnuntaita Puukille! hyvät kysymykset jäi sivuun oli vientiä muualle.

1. ”Tiedätkö miten paljon esim. kuusen kasvu paranee luont. taimiin  verrattuna ,  kun  lehtomainen  kangasmaa laikkumätästetään, käytetään jalostettuja taimia ja alkuperäsiirto on n. 200 km pohjoisemmaksi ?   

2. Tai miten savikolla saadaan pysymään kuuset pystyssä, jos metsä harvennetaan hyvin harvaksi kuten jk:n harsinnassa on usein pakko tehdä ?  Tai mite heinät….?”

1. Taimien ja siementen siirtelyä on tutkittu mutta selkeää hyötyä ei niistä ole  euroissa saatavissa.  Mätästys myös on turhaa jopa vahingollista kun metsässä on parinmetrin taimikko valmiina.  Havaittu myös   kuusella  ilmajuuria ja kuivuuden haittoja.  En varsinaisesti ole perehtynyt  vaihtoehtojen paremmuuteen, vain omat havainnot ja muutamat tohtoreiden keskustelut vaikuttaa tietoihini.

2. Savikolla juuriston ongelmat ovat todellisia etenkin kuusella kun syöksyvirtaukset runtelee kasvustoa.  Mahtaisko  sekametsä  olla ratkaisu jossa juuriston matto ankkuroituisi koivulla ja männyllä kuusta syvemmälle  maaperään samalla syntyisi kasvuun synergiahyötyä.

Heinittymisen hoitoon varmin lienee  pitäminen puustoa riittävästi varjostamassa  tai laidunnus.  Muhun saari  on laidunnuksesa oivallinen malli, lampaat poistaa heinät, lampaan lihasta sekä villoista saa nopeasti tuloja ja katajat voivat mainiosti.  Turisti ostaa katajakolpakoita  naama punaisena.  Mitäs sanot, saanko hyväksytyn?