Keskustelut Metsänhoito Männikkö istuttamalla vaiko kylvämällä? Vastaa aiheeseen: Männikkö istuttamalla vaiko kylvämällä?

Vastaa aiheeseen: Männikkö istuttamalla vaiko kylvämällä?

Keskustelut Metsänhoito Männikkö istuttamalla vaiko kylvämällä? Vastaa aiheeseen: Männikkö istuttamalla vaiko kylvämällä?

Jean S

Ihan vastaava havainto kuin Puukillakin. Sirkkataimia oli jäljellä nimenomaan varjoisammissa kohdissa ja jotain viimevuotisiakin tuntuu kadonneen.

Sitä vastoin kuusen ”suojuspuuhakkuukohteella”  ajourille viime keväänä istutetut 1-v männyntaimet voivat oikein mainiosti. Vaikuttaisi alustavasti, että sellaista toimintamallia voisi suositellakin. Kuvio (1,5 ha) hakattiin kevättalvella ja männyt istutettiin niihin ajouran kohtiin, joissa oli maata näkyvissä. Nyt laitoin tänä vuonna vielä laatikollisen kuusta ajourille niihin kohtiin, joista risut olivat 2 vuodessa mädänneet niin että putken sai maahan. Kuviolla on nyt varjostuksena sellainen harva laiha koivikko ja alla sekakokoista pikkukuusta, ja ajourat on nyt näillä istutuksilla paikattu. Tämänhetkinen arvioni on, että alueelle syntyy ihan sopiva sekametsä näillä eväillä, katsellaan sitten, milloin koivujen poistoaika on. Kun tällaisissa puoliluontaisissa uudistamisissa mäntyä ei meinaa saada tulemaan kovinkaan helposti vähänkään rehevämmille maille, niin tällä istuta-mäntyä-ajourille-menetelmällä voisi saada vähän monimuotoisuutta syntymään. Ja ei, en istuttanut sille ajouralle, joka johtaa kuviolta metsätielle, kiitos kysymästä.