Keskustelut Tekniikka Sähkö Vastaa aiheeseen: Sähkö

Vastaa aiheeseen: Sähkö

Keskustelut Tekniikka Sähkö Vastaa aiheeseen: Sähkö

Tilley

Tolopainen: Ongelma on, että teollisuus ei maksa sähköstä pörssihintaa, vaan ostaa sitä omakustannehintaan koska on voimalaitosten osaomistaja, tai pitkillä halvoilla  2-5 vuoden futuurisopimuksilla. Hintapainetta alentaa tuotantoa ei yksinkertaisesti ole vielä pitkän aikaan. Teollisuudella on myös tilauskanta, joka pitää tehdä, ei siitä voi noin vain lipsua. Tulee sopimussakkoja.

Näin ollen huippukalliinkaan sähkön aikana 1-2 vuodessa ei tapahdu mitään rakennemuutoksia, vasta kun sähkön hinta alkaa valua futuurisopimuksiin ja sähkönmyyjät myyvät sähköä mieluummin siitä 100 kertaa enemmän maksaville, teollisuuden sähkönkäyttö alkaa vähentyä.

Toki sieltä tähänkin asti helpot säästöt on tehty, kukapa sitä turhia kuluja haluaisi, mutta että alettaisiin tuotantoa vaikkapa jaksottamaan sähkönhintojen mukaan tai puolivalmisteita varastoon tehden, siihen on vielä matkaa.

Kuluttajasähkön osalta sopimukset ovat lyhyemmät ja ensi talvena jo helpottaa, tänä talvena on vielä liikaa tuhlareita halvoilla määräaikaisilla sopimuksilla. Varmasti 1000 MW putoaa ensi talveksi kulutus ihan kuluttajasopimusten päättymisten takia.