Keskustelut Tekniikka Sähkö

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 6,357)
 • Sähkö

  Merkitty: 

  Puu kyllä lämmittää, mutta kovasti jo uhkailtu tulevilla sähkökatkoilla.

  Aurinkopaneeli järjestelmiä monenlaisia, ite kattella lataavia, jottei ihan pimiäksi kaikki mee

 • Tolopainen

  Kyllä vielä 60-luvulla maaseudulla oli usein sähkökatkoja. Ei niitä nykypäivänä enää tule, kun on sähköpörssi, jossa hinta nousee niin korkeaksi, että teollisuuden kannattaa rajoittaa tuotantoa ja alkaa myydä sähköä pölkvisteille. Energiateollisuus on suurimpia valehtelijoita Suomessa höpöttämällä sähkökatkoksista. Pohjoismaissa on ensitalvena enemmän sähköntuotanto kapasiteettia kuin viime talvena. Keski-Euroopan sähköpula ei tänne vaikuta mitään muuta kuin nostaa keinotekoisesti hintoja, kun on monopolimarkkinat.

  Puuki

  Rinkopaneelijärjestelmien akustot on suht. kalliita hankkia. Mutta eihän se paljon tee lisäkuluja, jos on ylimääräistä joutorahaa pörssissä.

  Sähkökatkoja oli usein viimeksi 5 v. sitten kun oli hyvin luminen talvi.  Ehkä sähkön ounasteltu säännöstely johtuu siitä, että kohta  Keski-Eurooppaan myynti on kannattavampaa kuin kotimaahan myynti.  Sinne myydään mistä tulee paras tuotto.

  Tolopainen

  Miksi suomalaisten pitää maksaa sähköstä viisinkertaista ylihintaa sen takia, että sähköä voidaan viedä pari tuhatta Mw Keski-Eurooppaan,. Ei täällä ole mitään sähköpulaa, eikä ole tulossakaan. Sähkön käyttö vähenee koko ajan ja tuotanto kasvaa. Venäläisen kaasun ja öljyn osuus on hyvin pieni maailman markkinoista, ei Venäjä kykene mitään energiapulaa aiheuttamaan. Sitäpaitsi sehän vie koko ajan yhä enemmän öljytuotteita Aasiaan eli markkinoilta ei hiilivetyjä puutu.

   

  Metsuri motokuski

  Tuossa tolopainen on oikeassa. Miksi Keski Euroopan maakaasu hinta määrittää myös meidän sähkön hinnan vaikka emme käytä maakaasua sähkön tuottamiseen.

  Apli

  Sähkö menee sinne mistä siitä maksetaan eniten, norjan ja ruotsin vesivoima valuu etelään ei ehkä enää suomeen… Toivottovasti olkiluoto 3 pysyy tuotannossa ja muut isot laitokset.

  Tolopainen

  Suomalaisilta loppuu rahat näillä energiahinnoilla, jos keskimääräinen sähkönhinta on 200€/MWh, vuositasolla  kustannus olisi 16mrd€, lisäksi siirtohinta. Bensaan ja dieseliin menee suurin piirtein 15mrd€ autoilijoilta vuodessa. Eli kuluttajien energialasku alkaa olla kymmeniä miljardeja vuodessa. Ei tämä hyvinvointivaltio kauan pyri näillä kustannuksilla.

  A.Jalkanen

  Jos sähkösopimuksen energiamaksu nousee, pysyykö siirtohinta ja verot ennallaan vai nouseeko samalla nekin?

  Tolopainen

  Siirtohinnat on säädettyjä, koska niissä ei ole hintakilpailua. Nyt ongelma on siirtynyt sähköenergian hintaan. Poikkeusoloissa tarvitaan hintasäätely, ei markkinatalous nyt toimi.

  kmo

  Sähkövero menee c/kWh tyyliin kiinteään hintaan. Sähkön ALV sitten prosenttilaskulla.

  Ja vaikka sähkö maksaisi 200 e/MWh, ei suomalaisita rahat loppuisi. Siirtyisivät vaan  taskusta jonkun toisen taskuun.

   

  Tilley

  On tästä sähkön hinnannoususta yksi hyväkin puoli: Eipähän tarvitse kohta enää ihmisten valittaa kuinka siirtohinta on kalliimpi kuin sähköenergian hinta. Eikös tämä ollut juuri toivottu tilanne?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 6,357)