Keskustelut Metsänhoito Metka-tuki Vastaa aiheeseen: Metka-tuki

Vastaa aiheeseen: Metka-tuki

Keskustelut Metsänhoito Metka-tuki Vastaa aiheeseen: Metka-tuki

JMa

Metsään.fi-lähtötiedoista kyseltiin.

Metsäkeskuksen mukaan:

”Vuonna 2020 alkanut uusi inventointikierros etenee kansallisen laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelman mukaisesti. Laserkeilaussykli on kuusi vuotta ja uutta metsävaratietoa tuotetaan sen mukaisesti. Ilmakuvia otetaan kolmen vuoden välein, eli samana vuonna kuin laserkeilaus ja toisen kerran keilauskierron puolivälissä.”

https://www.metsakeskus.fi/fi/avoin-metsa-ja-luontotieto/tietojen-yllapito/tiedon-ajantasaistus

Itse olen seurannut kuvausohjelmien etenemistä tästä:

https://tilannekartta.maanmittauslaitos.fi/ilmakuva

Esimerkiksi tietyllä alueella metsään.fi-tiedot päivittyivät nyt syksyllä 2023 niin, että päivitys perustui vuoden 2022 kuvauksiin. Tuosta yo. sivulta näen, että samat alueet on aikomus ilmakuvata seuraavan kerran vuonna 2025 niin, että ne päivittyvät metsään.fi:hin seuraavan kerran vuonna 2026 (jos systeemi pysyy samana).

Ymmärtääkseni metsään.fi pohjautuu sekä ilmakuvaukseen että laserkeilaukseen.

Hyödyllinen on myös puuston pituuden hyvinkin tarkasti kuvaava latvusmalli, joka pohjautuu olettaakseni pelkästään laserkeilaukseen eli se päivittyy vain kuuden vuoden välein. Se löytyy ainakin esim. paikkatietoikkunasta, kun karttatasoksi valitsee Maanpeite-luokasta latvusmallin joltakin vuodelta (saatavilla vuodet 2008-2022 riippuen siitä, minä vuonna kiinnostuksen kohteena oleva alue on laserkeilattu (siis 6 vuoden välein)).