Keskustelut Tekniikka Sähkö Vastaa aiheeseen: Sähkö

Vastaa aiheeseen: Sähkö

Keskustelut Tekniikka Sähkö Vastaa aiheeseen: Sähkö

Planter Planter

”Mikähän oli kiinteähintaisten keskihinta?”

Onkohan tästä tiedosta mitään hyötyä? Kaikki tieto on tarjolla.
Kun tekee kiinteähintaisen sopimuksen, niin hinnat ovat nähtävillä ja valitsee edullisimman itselleen. Hinta on pysyy samana.

Kun tekee pörssisähkö sopimuksen tuleva hinta ei ole tiedossa.
Hintaheilunnan lisäksi maksettavaan kWh-hintaan vaikuttaa kulutuksen ajoitus.

”Tätä jo aiemmin pohdin, mutta jos olisi vaikka kesämökki pörssisähkössä. Pelkkä peruslämpö 10 asteessa, ei muuta kulutusta juuri. Eikö silloin järjen mukaan hinnan pitäisi osua aika hyvin ”keskihintaan”.?”

Ei osu, vaan menee yli, koska kulutusta ei ajoiteta. Kovalla pakkasjaksolla lämmitykseen kuluva energiakulutus moninkertaistuu ja typillisesti hinta on silloin korkealla. Kyllä spot-keskihintaan pääsy edellyttää jonkinasteista kulutuksen siirtoa kalleimmilta tunneilta halvemmille.

”Eikös se hintakatto mene vielä neuvostoon ja parlamenttiin?”

Tämä lienee vuoden 2022 EU- kriisiasetus, 1. päivän joulukuuta 2022 ja 31. päivän maaliskuuta 2023 väliseen aikaan, joka on ollut ja mennyt. Eikö sen seurauksena Suomessakin jaettu valtion rahaa sähkötukena, saiko valtio sen perittyä sähköntuottajilta, sitä en tiedä.

https://eur-lex.europa.eu/FI/legal-content/summary/emergency-intervention-to-address-high-energy-prices.html

Tilanne näyttää hyvältä, on valinnanvapaus. Kaikki keskustelijat ovat erittäin tyytyväisiä omaan sopimukseensa ja puolustavat sitä kynsin hampain. Keskustellaan vain kinaamisen ilosta.