Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu Vastaa aiheeseen: Metsien hiilinielu

Vastaa aiheeseen: Metsien hiilinielu

Keskustelut Metsänomistus Metsien hiilinielu Vastaa aiheeseen: Metsien hiilinielu

A.Jalkanen A.Jalkanen

Bioenergia ry:n sivustolla on tiedote liittyen sekä bioenergiakampanjaan että EU:n hiilinielutavoitteisiin. (Metsäuutiset)

Bioenergiaa rajoittamalla saataisiin aikaan merkittäviä lisähaasteita muille sektoreille, mutta ei ikävä kyllä ratkaista hiilinielujen haasteita. Biogeenisen hiilidioksidin hyödyntäminen tuotteissa tai sen varastoinnilla tuotetut negatiiviset päästöt ovat avainasemassa keskipitkän ja pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden saavuttamisessa niin kotimaassa kuin EU:ssa.

Energiapuun osuus hiilinieluun keskeisesti vaikuttavasta runkopuun hakkuukertymästä oli noin 14 % vuonna 2022 (Luke 2023). Tästä määrästä suurin osa (60 %) käytettiin kotitalouksissa polttopuuna.

Kampanjan kohteena olevista lämpö- ja voimalaitosten käyttämistä kiinteistä polttoaineista vuonna 2022 lähes puolet on metsäteollisuuden erilaista sivutuotepuuta, 27 prosenttia pienpuuta, 13 prosenttia hakkuutähdettä, 6 prosenttia kierrätyspuuta, 2 prosenttia sahojen sivutuotteista valmistettavia pellettejä ja brikettejä, 3 prosenttia järeää runkopuuta ja prosentti kantoja.

Pienpuuksi tilastoitavassa osuudessa todennäköisesti on joukossa aiempaa enemmän teollisuudelle periaatteessa kelpaavaa ainespuuta, lähinnä kuitupuuta, jolle ei ole löytynyt kuitenkaan teollista ostajaa, mutta tilastoon sisältyy epävarmuuksia.

http://www.bioenergia.fi