Keskustelut Puukauppa ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”. Vastaa aiheeseen: ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

Vastaa aiheeseen: ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

Keskustelut Puukauppa ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”. Vastaa aiheeseen: ”Kaukolämpöä ei risuja keräämällä tuoteta”.

A.Jalkanen A.Jalkanen

HS on lukenut taas Metsälehteä. Hyvä! Luonnonvarakeskuksen hakkuutilastoja siellä ei vielä niin hyvin tunneta. Yritin korjata tilannetta. Lyhennetty versio, jos se kelpaisi…

”Jos sanotaan, että Suomessa bioenergiaa tuotetaan pääasiassa teollisuuden sivuvirroista, puhutaan yleensä selluteollisuuden jäteliemiestä ja sahojen hukkapuusta. Energiapuuta käytetään näiden lisäksi hyvin paljon myös kotitalouksissa ja hakelämpövoimaloissa kaukolämmön tuotannossa. Kotitalouksien puun käyttö on noin kaksinkertainen verrattuna metsähakkeeseen.

Metsälehti arvioi kuinka paljon näihin eriin sisältyy metsäteollisuudelle kelpaavaa eli kuitupuun mitat täyttävää puuta, ja osuus on hieman aiemmin luultua suurempi. Jutussa ennustetaan puuenergian osuuden kääntyvän pian loivaan laskuun, kun sähkö, lämpövarastot ja mahdollisesti pienydinvoimalatkin valtaavat alaa.

Kts. Luonnonvarakeskuksen tuore raportti puuvirroista otsikolla Hakkuukertymä ja puuston poistuma 2023 (tilaston ennakkotieto 8.2.2024). Nähdään että energiapuuta kului yhteensä 9,7 miljoonaa kuutiometriä, sisältäen pientalojen polttopuuta ja metsähakkeeksi hakattua runkopuuta. Tästä energiapuu metsähakkeena 3,2 johon sisältyi karsimatonta rankaa, eli osa määrästä on oksia. Lisäksi pientalojen polttopuu 6,5 joka on pääosin runkopuuta: klapeja ei tehdä oksista.

Mitä ohuempaa tavaraa, sitä enemmän lämpövoimala ilmeisesti tarvitsee turvetta tukipolttoaineeksi toimiakseen kunnolla. Tässä mielessä paksumpi puu on parempi vaihtoehto polttoon kuin ohuet risut ja oksat.”

https://www.hs.fi/talous/art-2000010356175.html