› Keskustelut › Tekniikka › Stihl 362 ja 261 › Vastaa aiheeseen: Stihl 362 ja 261
Kyllä tuo jätkä on oikeassa että noin se kampiakseli heitto korjataan ihan joka koneessa. Siinähän itseasiassa linjataan kampiakselin puoliskot samaan linjaan toisiinsa nähden. Nehän ovat yhdessä kiertokammen tapilla.
Usein tuo linjaus tehdään niin että kampiakseli laitetaan telineesen ja pyöritetään ja samalla hiettokellolla mitataan epäkeskeisyys. Kun heitto on liian iso niin vasaralla kopautetaan jompaakumpaa kampiakselin vastapainoa joka ei ole linjassa ja siten saadaan heitto poistettua.
Mitä suuremmat kierrokset sitä pienempi heitto tulee olla. Joskus kun heitto on esim mopon moottorissa liian suuri niin mangneetto lentää irti tärinästä vauhdissa, vaikka on pultilla kiinni. On kokemusta.
Siinä osin taisi olla aprilli juttua että heiton voi todeta narusta nykimällä ja silloin jos teräketju hyppii. Jos heitto olisi noin suuri niin missähän se kampiakselin laakeri sitten on kun vetoratas on laakerin toisella puolella.
Tuo kampiakselin tasapainoitus on vain sellainen tiede että juurikaan kehitys ei ole siihen parannusta tuonut. Kilpakoneet vieläkin tasapanotetaan tuolla perinteisellä menetelmällä vain digitaalimittareita käyttäen.
Uskon että Arto kirjoittaa nyt vähän eriasiasta. Ymmärtääkseni hän kirjoittaa kampia-akselin valusta ja varmaan noin se menee. Mutta kun valulohkot yhdistetään kiertokankeen laakerilla ja tapilla niin tasapanotustahan se vaatii. En tiedä miten tehtaat sen nykyään tekee mutta ennen tehtiin niin kuin jätkä kirjoitti.