Mainos

CONNIFLEX pelastaa herkät taimet tukkimiehentäiltä tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti

Tukkimiehentäi on yksi Suomen metsien vaikeimmista tuholaisista. Havupuun taimet kuolevat, kun tukkimiehentäi on nakertanut kuorta varren ympäriltä. Vahingot metsätaloudelle ovat suurimmillaan parin kasvukauden aikana hakkuusta. Tuoreessa taimikossa tukkimiehentäit saattavat vioittaa jopa 80 prosenttia käsittelemättömistä taimista kolmen vuoden sisällä.

Muokattu metsänviljelyala, mätästys ja viileä, pohjoinen sijainti auttavat. Mitä suurikokoisempi taimi, sen paremmin se kestää tukkimiehentäin hyökkäyksen. Avojuurisiin verrattuna paakkutaimien on myös todettu kestävän paremmin paremman kuivuudensietokykynsä ansiosta. Mutta silti – nuori taimi maistuu tukkimiehentäille kaikkialla Suomessa.

Hyönteistuho on merkitykseltään ylivoimaisesti suurin taimikuolleisuuden aiheuttaja, ja tukkimiehentäi sen ehdoton syyllinen. Tuhot ovat äestysalueilla yleensä suuremmat kuin laikutus- tai mätästysaloilla. Suurimmillaan tuhot ovat kolmena ensimmäisenä vuonna. Neljäntenä vuonna tukkimiehentäin tuhoamien taimien määrä laskee puoleen kaikkien aiempien vuosien tuhomääristä.

Tukkimiehentäin torjuntaan on perinteisesti käytetty kemiallista torjuntaa. Nyt on kuitenkin saatavana testatusti toimivia ja täysin ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, joiden teho vastaa kemiallisten torjunta-aineiden tehoa.

CONNIFLEX on myrkytön, useamman kasvukauden ajan tainta mekaanisesti suojaava menetelmä. Taimet toimitetaan valmiiksi käsiteltyinä.

CONNIFLEX panssaroi taimen hiekan avulla

CONNIFLEX-taimeen ei tukkimiehentäin leuat pysty. Taimen varsi pinnoitetaan hienolla hiekkakerroksella, jonka kiinnittämiseen käytetään ihmiselle ja ympäristölle vaaratonta, vesipohjaista liimaa. Tukkimiehentäi ei pääse pureutumaan hiekkakerroksen läpi. Suojaava kerros on kuitenkin niin joustava, että se ei haittaa millään tavoin itse taimen kasvua ja kehitystä.

CONNIFLEX suojaa pidempään

Perinteisiä torjunta-aineita käytettäessä taimi käsitellään Suomessa kerran ennen istutusta. Torjunta-ainetta liukenee taimesta asteittain jo ensimmäisen kasvukauden aikana, ja toisena kasvukautena suoja on heikentynyt merkittävästi. Kaiken lisäksi kemiallinen torjunta suojaa tainta vasta, kun tukkimiehentäi on aloittanut nakertamisen.

Torjunta-aineista poiketen CONNIFLEX suojaa tainta kahden kriittisen kasvukauden ajan, joten mitään uusintakäsittelyä ei tarvita. Suojaava vaikutus vastaa yliopistollisten tutkimusten mukaan (*) kemiallisten torjunta-aineiden käyttöä, mutta taimen lisäksi myös metsätyöntekijän terveyttä vaalitaan.

CONNIFLEX on Ruotsin suurimman metsänomistajan Sveaskogin ja jalostettujen taimien pohjoismaisen markkinajohtajan, Svenska Skogsplantor AB:n pitkäaikaisen tutkimuksen ja yhteistyön tulos.

Svenska Skogsplantorin CONNIFLEX-käsiteltyjä paakkutaimia on nyt saatavana kaikkialle Suomeen.

(*) Svenska Lantbruks Universitet SLU

Kuvateksti: Juuri oikea hiekan raekoko, myrkytön vesipohjainen liima ja huippuunsa hiottu pinnoitustekniikka tekevät CONNIFLEX-taimista tukkimiehentäin kestäviä ilman torjunta-aineita tai uusintakäsittelyä toisella kasvukaudella.

 

Mainos

Kommentit

Ei vielä kommentteja.