Mainos

Monipuolisia metsätöitä Ylä-Savon sydämessä

Kari Väisänen pyörittää Ylä-Savon sydämessä Sonkajärvellä paitsi maatilaa myös metsäyritystä. Maatilan toiminta on keskittynyt lähinnä ohran ja kauran viljelyyn, kun taas Harvuksen eli Karin metsäyrityksen toiminta keskittyy selkeästi metsään: puiden katkontaan, karsintaan, ajamiseen ja polttopuun myyntiin. Yritystoiminnat jaksottavat hyvin vuotta, sillä maatilapuolen hommat ajoittuvat kesäkauteen ja metsäpuolen hommat talvikauteen.

Kari Väisäsen traktorikalusto on parhaimmillaan ensiharvennuksilla.
Kari Väisäsen traktorikalusto on parhaimmillaan ensiharvennuksilla.

Harvuksen toimintaa kuuluu metsäurakointi: puunkaato, karsinta, puunajo sekä polttopuun myynti. Ajokoneena toimii KESLA-Valtra-metsäpaketti, kaadossa ja karsinnassa Valtra-Nisula-paketti ja polttopuita tehdään pilkekoneella. Urakointia tehdään enimmäkseen vieraan metsissä. Asiakkaina ovat niin yksityiset metsänomistajan kuin paikallinen Metsänhoitoyhdistyskin. Polttopuut tehdään tosin omasta metsästä.

Urakointi tapahtuu lähiseudulla. Pisimmät matkat ovat 40 km. Näin ollen koneet ajetaan paikan päälle tietä pitkin.

KESLA tuttu merkki jo PATU-ajoilta

KESLA-traktorivarusteet ovat Karille tuttuja jo kolmen metsäpakettisukupolven verran. Ensimmäinen paketti oli merkiltään legendaarinen PATU joka sittemmin on ristitty KESLA:ksi. Uusin paketti muodostuu A-sarjan Valtra N104 Hitech-mallista, KESLA 124HD-metsäperävaunusta ja jo aiemmin tutusta KESLA 204T-kuormaimesta.

Käyttövoiman riittävyys tilanteessa kuin tilanteessa on varmistettu Keslan valmistamalla lisähydrauliikkapumppusarjalla.

Väisäsen töihin KESLA 204T:n 6,8 metrin ulottuma ja 42 kNm:n nostomomentti riittää hyvin. Kuormaimessa hydraulinen esiohjaus Walvoil SD8, jonka jouheat liikkeet ovat tarpeen, kun työskennellään koko päivä metsässä. Tehokkaat puomin työvalot lisäävät työmahdollisuuksia pimeään vuodenaikaan ja parantavat työn tuottavuutta.

Aiemmin Väisäsellä oli käytössä 92LHD, mutta sen käytyä pieneksi, hän osti uuden. Uuden vaunun nettokantavuus on 10 tonnia. Ilman vetoa Väisänen ei metsään lähtisi, niinpä uudessa vaunussa on hydraulinen rullaveto ns. Robsonin veto. Se riittää hyvin miehen tarpeisiin.
Lisävarusteina perävaunussa ovat kahmariteline ja takavalot.

– Kahmariteline on osoittautunut käytössä varsin käteväksi, kehuu Väisänen ja harmittelee, ettei hankkinut perävaunuun suositeltua työkalulaatikkoa.

Toimintavarmuus tärkeää

Väisäsellä on jo kolmas KESLA-paketti menossa. Se on hankittu Iisalmen AGCO Suomen pisteestä samoin kuin traktorikin. Väisänen tekee koneiden huollot ja korjaukset pääsääntöisesti itse. Tärkein valintakriteeri on ollut toimintavarmuus.

– KESLA on osoittautunut käytännössä toimintavarmaksi ja laadukkaaksi tuotteeksi. Varaosat olen tilannut AGCO Suomen kautta ja ne ovat tulleet aina ripsakasti, toteaa Väisänen.

Rullaveto on tärkeä varuste metsässä liikuttaessa.

Metsässä on tulevaisuutta

Väisänen uskoo metsäurakoinnin tulevaisuuteen. Teollisuuslaitosten määrät tuntuvat olevan kasvussa, mikä lisää puun tarvetta entisestään. Väisänen kokee, että traktorivetoisella kalustolla pärjää siinä missä isoilla harvestereilla ja ajokoneilla.

– Traktorikaluston käyttöhinta on edullisempi ja käyttökulut ovat alhaisemmat. Konetta voi lisäksi käyttää monipuolisesti muuhunkin, perustelee Väisänen. – Itse olen oikeastaan erikoistunut ensiharvennuksiin, missä traktorivetoiset laitteet ovatkin parhaimmillaan.

 

Mainos

Kommentit

Ei vielä kommentteja.