Mainos

Ensiharvennuskohteiden tehokone Keto Forst W

Ensiharvennus on metsän tärkein harvennus. Sen toteutuksella on merkitystä metsän tulevaan kehitykseen. Metsäkoneurakoitsijalle ensiharvennustyöt ovat haastavia kohteita, koska ne on pystyttävä tekemään mahdollisimman tehokkaasti.

Kone-Ketonen Oy on tuotekehitysyksikössään omalta osaltaan tutkinut, miten kasvattaa ensiharvennukseen tarkoitettujen harvestereiden tehokkuutta. Tehtaalta onkin kesän aikana saatu testaukseen uusi Keto Forst W harvesteripää ja tulokset ovat vakuuttavia.

Kone-Ketonen Oy:n malliston Keto Forst-hakkuupäät on tarkoitettu metsätilojen ensiharvennuskoneeksi ja energiapuun tekoon. Nyt uusimmassa Keto Forst W-mallissa on leveämpi, viisirivinen tela. Kone-Ketosen harvestereilla 20 vuotta ammatikseen metsiä hakannut Pentti Pernaa vahvistaa telan etuudet:

– Vaikka Forst on tarkoitettu ensiharvennuspuuston tekemiseen, sillä ei jää isompikaan puu tekemättä. Karsintatyössä leveämmän telan ansiosta puusta saa jämäkän otteen. Leveä tela on erityisesti hyvä myös energiapuun tekemisessä, koska se mahdollistaa tehokkaan monipuuajon. Silloin saan kouraan useamman puun kerralla.

Keto Forst W:ssä terien aukeama on sama kuin aikaisemmissa Forsteissa, mutta telojen väliin mahtuu paksumpi puu. Tyvien laajentumatkaan eivät enää ole ongelma, koska laippa on 50 mm pidempi. Käsiteltävien puiden karsintaläpimitta on nyt 300 mm. Lisäksi kaatohalkaisuläpimittaan on saatu merkittävä 10 cm:n kasvu. Koneella pystyy kaatamaan 400 mm:n puun.

Vähemmän kitkaa ja tehoja lisää

Keto Forst W harvesterin terien sisäprofiili on kevennetty. Terien paino on sama, mutta kevennyksellä on saatu puuhun kohdistuvaa kitkapintaa vähennettyä.- Puu luistaa terän pinnalla kevyemmin ja lisäksi terien säätäminen helpottuu, selvittää Pentti Pernaa.

Kone syöttää puuta runsaan 4 metriä sekunnissa.

Merkittävä tehon lisäys saatiin aikaan asentamalla venttiililohkoon lisäsyöttöventtiili. Venttiilistön virtausta on lisätty nimenomaan syöttömoottoreille ja näin syöttötehoa syntyy lisää.

– Kone syöttää puuta runsaan 4 metriä sekunnissa. Käytännössä se on noin puoli metriä enemmän kuin aikaisemmin. Se on merkitsevä lisäys varsinkin pienen puuston hakkuukohteissa, toteaa Pentti Pernaa kokemuksistaan.

Lisäksi Keto Forst W telakoteloihin on asennettu uuden mallin vetomoottorit. Tilavuudeltaan ne ovat samankokoiset kuin aikaisemmissa malleissa, mutta niiden laakerointi ja läpäisy on suurempi.

Kehitystyö on yhteistyötä

Pentti Pernaa hankki ensimmäisen Keto-hakkuupään vuonna 2001 ja se oli nimenomaan Forst. Vuosien aikana on Keto-koneita ollut käytössä muitakin. Kokemusta on kertynyt kolmen koneen verran Keto 51–hakkuupäästä, jollainen on hänellä nytkin käytössä Sampo Rosenlewin alustakoneessa. Tällä yhdistelmällä hän hoitaa suuremmat hakkuut paikalliselle metsänhoitoyhdistykselle.

– Kaikenlaisia kehitysideoita syntyy metsässä harvesterin puikoissa. Siellä on aikaa miettiä, miten vielä pystyisi tehostamaan omaa työtään ja koneen ominaisuuksia parantamaan. Kone-Ketosella on aina kuunneltu ja ehdotuksiini suhtauduttu vakavasti, kertoo Pentti Pernaa yhteistyön merkityksestä.

 

kone-ketonen-1-natiivi

 

Keto Forst – hakkuupäitä on yleisesti käytetty pienemmissä ja keveissä metsäkoneissa sekä maataloustraktoreissa. Joitain yksilöitä löytyy myös pienissä kaivureissa. Keto Forst W -hakkuupään uusien ominaisuuksien ansiosta se käy myös ammattimaisen hakkuun tarpeisiin. Pentti Pernaa käyttää sitä itse rakentamansa Nokka-Jokerin kanssa.

– Vaikka hakkuupään telaa on levennetty, on paino saatu pysymään kohtuudessa. Keto Forst W painaa vain 375 kg integroidun kääntäjän kanssa, toteaa Pentti Pernaa hakkuupään sopivuudesta alustakoneeseen ja osoittaa maastoon, jonne koneyhdistelmä tuskin on jättänyt mitään painaumia tai jälkiä maastoon.

Syksyn mittaan Kone-Ketonen on tuomassa markkinoille ympäripyöriviä kääntäjiä myös kevyempiin harvesterimalleihin. Tämä uusi innovaatio lisää entisestään Keto Forst W:n hakkuutehokkuutta ja käyttömahdollisuuksia mm. yhdistelmäkoneissa. 360° ympäripyörivän rotaattorin ansiosta letkuvauriot vähenevät ja kustannukset pienentyvät.

– Kyllä täytyy hankkia vielä ympäripyörivä kääntäjä tähän Keto Forst W-malliin ja ottaa kaikki tehokkuus irti näissä ensiharvennuskohteissa, suunnittelee Pentti Pernaa seuraavaa siirtoaan.

Tutustu tuotteisiimme osoitteessa kone-ketonen.fi

Mainos

Kommentit

Ei vielä kommentteja.