Mainos

Parempaa tuottoa jalostetuilla taimilla

Metsän uudistaminen jalostetuilla taimilla merkitsee kaikessa yksinkertaisuudessaan loikkaa korkeampaan tuottavuuteen. Metsä kasvaa nopeammin, mistä seuraa, että kiertoaikakin lyhenee, muistuttaa Svenska Skogsplantorin siemenjalostuksen asiantuntija Johanna Gårdebrink.

Pistokkaiden ja SE-tekniikan ansiosta uusimpien jalostussyklien taimien lanseerausaikaa voidaan nopeuttaa useilla vuosilla.

Ruotsissa jalostusohjelmaa johtaa alan arvostettu tutkimuslaitos Skogforsk. Jalostustoiminta alkoi jo 1940-luvulla. Jatkuvan valinnan ja testauksen avulla haetaan parhaat puut jatkojalostukseen ja taimien tuotantoon. Tänään suomalaisten metsänomistajien saatavana on jalostettuja kuusen taimia, jotka kasvavat jopa 20% paremmin verrattuna metsikkötaimista kasvatettuun metsään.

Svenska Skogsplantorilla on yli 1000 hehtaaria siemenistutuksia. Suunnitteilla on jälleen uusi istutuskierros, jossa käytetään parhaita mahdollisia valiosiemeniä. Uudet siemenet mahdollistavat jopa 35-40% paremman kasvun, mutta vie aikaa, ennen kuin tällaisia taimia on saatavana laajemmassa mittakaavassa. Kestää noin 15-20 vuotta ennen kuin uudet siemenistutukset alkavat tuottaa käpyjä ja siemeniä. Pistokkaiden ja uuden SE-tekniikan (somaattinen embryogeneesi) avulla aikaa voidaan kuitenkin lyhentää usealla vuodella.

 

Jalostus ei edistä pelkästään kasvua. Myös puun laatu paranee.

 

Valioyksilöt valikoituvat ”vanhemmiksi”.

– Jalostus ei edistä pelkästään kasvua. Myös puun laatu paranee. Männyssä tavoitteena on suora runko ja suoremmat oksakulmat. Kuusessa puuaineksen tiheys eli densiteetti on olennaista. Se heikkenee hieman kasvun nopeutuessa, mutta jalostettu kuusi tuottaa silti selvästi enemmän kuitua lisääntyneen biomassatuotannon seurauksena, korostaa Johanna.

Myös puiden elinvoima ja sietokyky paranee jalostuksen ansiosta. Puut testataan eri ympäristöissä ja altistetaan roudalle, pakkaselle, tuhohyönteisille ja sienille. Heikosti suoriutuvat puut poistetaan prosessista. ”Vanhemmiksi” valitaan ne puut, jotka selviävät hyvin kaikissa olosuhteissa ja ympäristöissä. Ne, jotka kestävät parhaiten ilmaston ja ympäristön muutoksia.

– Lyhyesti sanottuna, jalostus kasvattaa metsän arvoa monilla tavoin, toteaa Johanna Gårdebrink.

Johanna Gårdebrink, siemenjalostuksen asiantuntija, Svenska Skogsplantor.

 

Lue lisää Svenska Skogsplantorin jalostusohjelmasta ja myrkyttömästä tuholaistorjunnasta:

Jalostusprosessi

Tukkimiehentäin torjunta Conniflexin avulla

 

Seuraa meitä Facebookiissa

Mainos

Kommentit

Ei vielä kommentteja.