Mainos

Japalla on pistetty puuta poikki, halki ja pinoon jo 40 vuoden ajan

Tänä vuonna on kulunut tasan 40 vuotta siitä, kun veljekset Jari ja Jarmo Paavola päättivät aloittaa Japa®-polttopuukoneiden valmistamisen Varsinais-Suomen Laitilassa. Tänä päivänä Laitilan Rautarakenne Oy on yksi Skandinavian johtavista metsäalan polttopuukonevalmistajista ja Japa®-polttopuukoneilla on maailmanlaajuisesti yli 200 jälleenmyyjää. Yhtiön toimitusjohtaja Henri Nurminen kertoo seuraavassa, mitä on menestystarinan takana.

 

Minkälainen ammatillinen tausta veljeksillä oli ryhtyä valmistamaan polttopuukoneita?

 • Paavolan veljekset kiersivät metallimiehinä ympäri Suomea erilaisissa keikkatöissä, joihin sitten lopulta kyllästyivät ja halusivat asettautua aloilleen. Alun perin liikeideana oli maa- ja metsätaloutta helpottavien koneiden valmistus, toimitusjohtaja Henri Nurminen toteaa.

Millaista toiminta oli alkuvuosina?

 • Ensimmäinen oma tuote syntyi jo vuonna 1978. Se oli traktorin nostolaitteisiin sovitettava Japa®-kuljetuslaatikko ja heti perään vuonna 1979 syntyi sirkkelipilkkoja ruuvihalkaisijalla. Jälleenmyyntikanavina toimivat SOK-ketju ja silloiset E-liikkeet. Laitilan Rautarakenne Oy on tuotantonsa alusta asti pyrkinyt panostamaan laatuun ja innovatiiviseen tuotekehitykseen.

Milloin tuotannon laajeneminen alkoi?

 • Veljekset rakensivat vuonna 1980 ensimmäisen tuotantohallin, jonka heidän mielestään piti olla aivan riittävän kokoinen, Nurminen kertoo naurahtaen.
 • Sitten alkoi vienti Ruotsiin vuonna 1984 ja seuraavaksi oli vuorossa Norja vuonna 1989. Samana vuonna rakennettiinkin jo seuraavaa tuotantohallia.

Japa®-polttopuukoneilla on maine kestävinä metsätyökoneina

Nurminen toteaa, että yksi syy kestävyyteen voi olla se, että koneiden testaukset suoritetaan äärimmäisissä olosuhteissa.

 • Perusteellinen testaus ja innovatiivinen tuotekehitys ovat tuottaneet tulosta. Toisinaan saamme tarinoita ja kuvia koneista, jotka on valmistettu lähes 40 vuotta sitten. Sanotaankin, että Japa®-polttopuukoneet kestävät isältä pojalle. Maailmaa ei ole kuitenkaan vielä valloitettu kokonaan ja monia markkina-alueita on vielä avaamatta, joten töitä riittää.
 • Kilpailijoihimme verrattuna pyrimme erottautumaan massasta uusien innovaatioiden avulla, hän sanoo.

Asiakaslähtöistä tuotekehitystä

Nurmisen mukaan suunnittelussa kiinnitetään huomiota käyttäjiltä saatuihin kokemuksiin.

 • Saamme testiasiakkailtamme kuukausittain palautetta, jota hyödynnämme tuotekehityksessämme. Pyrkimyksenä on valmistaa mahdollisimman helppokäyttöisiä ja samalla helposti huollettavia polttopuukoneita. Jatkuva tuotekehitys, korkean laadun ylläpitäminen ja hyvä hinta-laatusuhde ovat tehneet Japa®-polttopuukoneet tunnetuiksi ympäri maailmaa.
 • Jokaisen Japa®-polttopuukoneen pieninkin yksityiskohta on tarkkaan harkittu ja testattu. Tuotekehitysosastoillamme paiskitaan töitä uusien ja työtä helpottavien innovaatioiden eteen. Tuoreina esimerkkeinä patentoidut Perfect Clean™ -puhdistusjärjestelmämme ja Perfect Split™ -halkaisumenetelmämme, joiden avulla polttopuusta saadaan puhdasta ja aina tasalaatuista.

Juhlavuoden uutuusmallit esittelyssä

 • Periaatteemme on tehdä uutuusmalleista aina edeltäjiään parempia. Juhlavuoden kunniaksi olemme tuoneet markkinoille kolme uutuusmallia, joissa on jälleen parannuksia edellisiin malleihin verrattuna. Uutuusmallit ovat 315, 395 ja 405. Näistä löytyy polttopuukone niin omakoti- ja kesämökkikäyttäjille kuin myös metsäalan ammattilaistenkin järeään käyttöön.
 • Polttopuukoneissamme kaikki lähtee yksityiskohdista – halkaisuterät ovat ensiluokkaista terästä ja kaikki komponentit tulevat tunnetuilta valmistajilta, Nurminen kertoo.

 

Japa 315
Japa 395
Japa 405

Japa® oli mukana Elmia Wood 2017 -messuilla

Tämän vuoden kesäkuussa Ruotsin Jönköpingissä järjestettiin ”koko maailman metsämessut”. Näille joka neljäs vuosi järjestettäville Elmia Wood -messuille osallistuu yli 50 000 vierailijaa ja 500 näytteilleasettajaa ympäri maailmaa.

Nurminen kertoo, että messut rakennetaan kokonaisuudessaan metsään, ja ne ovatkin hänen mielestään paras paikka haistella metsäalalla puhaltavia uusia tuulia.

 • Elmia Wood -messut tarjoavat mahdollisuuden tutustua suurten konevalmistajien ja pienten tuottajien teknisiin innovaatioihin. Messuilla on myös hyvät mahdollisuudet tehdä kauppaa ja tavata uusia tuttavuuksia sekä samalla inspiroitua lukuisista ideoista, hän toteaa.

Uutusmallit esitellään syksyllä Suomessa

 • Esittelimme uutuusmallit Ruotsin messuilla ja lokakuussa ne esitellään myös Kone Agria -messuilla Tampereella.

Miltä tulevaisuus näyttää?

 • Meillä on nyt takanamme 40 vuotta polttopuukoneiden valmistusta ja tulevaisuuden näkymät ovat hyvät. Asiakkaamme luottavat laadukkaisiin koneisiimme ja aiomme jatkossakin pitää Japa®-käyttäjät tyytyväisinä. Suhtaudumme tulevaisuuteen positiivisesti, vaikka markkinat ovatkin muuttuneet, Nurminen toteaa.

www.japa.fi

Japan toimitusjohtaja Henri Nurminen

Teksti: Erkki Sutela

Mainos