Mainos

KESLA 204T apuna Ranuan eläinpuiston kunnossapitotöissä

Ranuan eläinpuisto perustettiin 1983. Tätä nykyä puistossa asustaa noin 200 eläinyksilöä, jotka edustavat 50 arktista lajia. Eläimet asustavat tilavissa aitauksissa pohjoisen metsän keskellä. Eläinten ja niiden aitausten kunnossapito vaatii runsaasti työtä ja työllistää keskimäärin viisi henkilöä. Työssä apuna on Valtra N114 Hitech -traktori ja KESLA 204T-kuormain.

Tero Ikonen, Seppo Hitula ja Matti Heikkilä huolehtivat Ranuan eläinpuiston kunnossapidosta.
Tero Ikonen, Seppo Hitula ja Matti Heikkilä huolehtivat Ranuan eläinpuiston kunnossapidosta.

Pohjois-Suomessa sijaitsevan Ranuan eläinpuiston alue on 40 hehtaaria. Siellä asustaa kaikkiaan 200 eläinyksilöä 50:stä eri eläinlajista. Eläintarhan tehtävänä on paitsi tarjota elämyksiä kävijöille, mutta myös vaalia uhanalaisia eläinlajeja ja lisätä tietoisuutta eri eläinlajeista. Eläinpuistolle onkin tärkeää tarjota eläimille hyvät olosuhteet, joista pitävät huolen paitsi eläintenhoitajat myös eläintarhan kunnossapito. Puistolla on käytössään vuonna 2018 Valtra N114 Hitech-traktori ja takasilta-asenteinen KESLA 204T. Nosturi taipuu eläintarhassa varsin moneen työhön.

Tehtäviä laidasta laitaan

Nosturi on eläinpuistossa jokapäiväinen työkalu. Kesäisin alueelta raivataan paljon risuja. Risuja tulee aitausten siistimisen yhteydessä. Lisäksi hirvieläimet syövät lehtikerppuja eli eräänlaisia lehtipuiden oksakimppuja, joista ruuaksi kelpaavat vain lehdet. Oksat kerätään talteen. Aitausten siistimisen ja lehtikerppujen jäljiltä jäävät oksat kerätään kuormaimella ja toimitetaan paikallisille lämpölaitoksille.

– Risuja syntyy paljon. Yhdessä kesässä jopa 7000 kerppua, kertovat Tero Ikonen ja Seppo Hiltula eläintarhan kunnossapidosta.

Nosturiin on hankittu sorakahmarit, joten se sopii myös hienojakoisen materiaalin käsittelyyn. KESLA proG20-kahmarin sorakahmarivarustuksen volyymi on 150 l.

– Ruokintapaikkojen hiekan vaihto nosturin sorakahmareilla on varsin kätevää, kertovat miehet. – Samoin eläinaitausten hiekkojen ja maa-ainesten vaihtaminen.

Eläinaitauksissa syntyy myös monenlaista jätettä: olkea, heinä ja lantaa. Näitä syntyy pari kärryllistä viikossa. Ne kerätään kuormaimella ja kuljetetaan kompostiin. Parin vuoden jälkeen jäte on käyttökelpoista multaa.

Eläinpuistosta kerätään kesäisin 7000 oksakerppua, jotka toimitetaan paikallisille lämpölaitoksille energiantuotantoon.

Nosturin avulla eläinaitauksien sisäosiin pääsee käsiksi myös aitauksen ulkopuolelta, sillä ulottumaa on kuitenkin lähes 7 metriä. Korkeampiin aitauksiin mennään yleensä sisään traktorilla.
Ranualla eläinten viihdykkeeksi tuodaan kantoja, kiviä ja joskus erilaisia puurakennelmia. Niiden tekemisessä ja siirtelyssä kuormain on oiva väline.

Kesla toi lisää voimaa

Uudella traktorilla on nyt ajettu 1400 tuntia ja nosturia käytetty 700 tuntia. Aiemmin talossa oli Valmet 6400 -traktori ja Kronos 365 -kuormain. Muutokseen miehet ovat olleet tyytyväisiä.

Ranuan eläinpuisto on perustettu 1983.

– Muutoksen yhteydessä tuli nosturiin ulottuvuutta lisää reilut puoli metriä ja nostovoimaa reilusti, toteavat miehet.

Nosturin ohjausventtiili on sähköinen Walvoil DPX. Sähköohjaus on helppo käyttää. Käyttäjiä on ollut parhaillaan jopa seitsemän.

 

www.kesla.fi

Mainos

Kommentit

Ei vielä kommentteja.