Mainos

Kun teet puukaupat, muista sopia metsänuudistamisesta

Metsänuudistamisesta kannattaa sopia samalla kun teet puukaupat. Näin varmistat, että uudistustyöt tulee tehtyä ajallaan ja saat varmasti uuteen metsääsi sopivat taimet. Samalla täytät metsälain uudistamisvelvoitteen helposti.

Metsälaki velvoittaa, että päätehakkuun jälkeen metsä täytyy uudistaa. Paras hetki sopia metsänuudistamisesta on puukaupan yhteydessä. Niin vältät sen, että metsänuudistustyöt viivästyvät tai unohtuvat kokonaan.

Viivästyminen syö metsän tuottoa. Metsäuudistaminen alkaa maanmuokkauksella. Se antaa viljeltäville taimille hyvän alun ja suojelee niitä tuholaisilta.

– Metsänuudistamisen kanssa ei kannata aikailla, jotta metsän saa heti tuottavaan kasvuun. Metsäpohja on aina arvokkaampi, kun on uusi metsä kasvamassa, kertoo UPM Metsän metsäpalveluiden tuotepäällikkö Elise Hovi.

Varmista, että saat taimia

Yksi tärkeä syy sopia metsänuudistamisesta heti puukaupan yhteydessä, on taimien saatavuuden varmistaminen.

– Monina vuosina taimista on ollut pulaa. Jos metsäuudistamisesta ei sovi ajoissa, voi olla, ettei taimia saa juuri haluamaan ajankohtana, Hovi kertoo.

Taimien istutuskausi alkaa keväällä toukokuun tienoilla. Jos havahtuu taimien kanssa vasta silloin, ei välttämättä enää saa niitä haluamaansa määrää. Myös taimien toimitusajankohta voi siirtyä. Kaikkea istutusta ei tarvitse tehdä heti toukokuun alussa. Kuusen syysistutus on myös hyvä vaihtoehto, poikkeuksena hienojakoiset routivat maat. Niille ei kannata istuttaa syyskuussa. Myös pikkukoivua voi istuttaa vielä elokuulla.

– Helpointa on sopia metsäuudistamisesta samalla, kun allekirjoittaa puukauppasopimuksen. Voimme hoitaa koko metsänuudistamisen metsänomistajan puolesta. Palvelu sisältää maanmuokkauksen, istutuksen tai kylvön sekä viljelysmateriaalin eli taimet tai siemenet.

Pian saa pikkolomäntyä

Metsänuudistamisessa ratkaisevassa roolissa ovat laadukkaat taimet ja siemenet. UPM:n Joroisten taimitarha on aktiivisesti kehittänyt ja uudistanut taimia jo vuosikymmenten ajan.

– Taimimarkkinoiden uusimpia tulokkaita ovat pikkutaimet. Ensi vuonna saatavissa on uutuus, minikokoinen pikkolomänty, kertoo UPM Joroisten taimitarhapäällikkö Anne Immonen.

Pikkolomännyn etuna on, että sen voi istuttaa helposti ja kustannustehokkaasti pienellä ja kevyellä istutusputkella. Taimia on myös helppo kuljettaa maastossa. Niitä mahtuu enemmän istutusvakkaan kerralla.

– Koivun viljelyssä ollaan jo vallan siirtymässä pikkutaimiin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ne menestyvät jopa paremmin kuin perinteiset, kookkaat taimet. Metsänuudistuksesta kannattaa sopia puukaupan yhteydessä. Nyt kannattaa jo sopia istutuksista vuosiksi 2019 ja 2020, Immonen vinkkaa.

Apua on saatavissa

Metsänuudistamisesta sopiminen puukaupan yhteydessä on yksinkertaista. Se hoituu samalla tapaamisella.

– Se ei todellakaan ole pitkä prosessi. UPM Metsän metsäasiakasvastaava auttaa valitsemaan seuraavan kasvatettavan puulajin ja maanmuokkausmenetelmän. Metsänuudistamispalvelusta voi sopia samalla tapaamisella, kun allekirjoittaa puukauppasopimuksen.

Lue lisää UPM Metsänuudistamisesta

Tutustu UPM Pikkolo Mäntyyn

Mainos