Mainos

Metsänhoitotieto – avointa tietoa metsien uudistamisesta

Keväällä aurinko paistaa vastikään lumen alta paljastuneeseen metsän sammalpintaan. Auringon lämmön voi tuntea painaessaan kädellä kirkkaassa valossa kylpevää sammalpeitettä. Pian viimeisetkin lumilaikut sulavat pois maisemasta. Pinnan alla lämpö syrjäyttää roudan ja elo maaperässä viriää uuteen alkuun. Metsässä hakkuukoneen sahatessa kuuluvat surahdukset muuttuvat kaivureiden kolisteluksi sekä metsureiden pottiputken kilahteluksi ja raivaussahan inahteluksi. Sadonkorjuun aika muuttuu uuden alun turvaamiseksi. Pitkäjänteiseen ja vaativaan työhön, jonka ansiosta tuottavasta metsän sadosta voidaan nauttia uudelleen aina sukupolvi toisensa jälkeen.

Uuden metsikön alkuun saanti vaatii useita toimenpiteitä ketjussa, sopivasti ajoitettuna sekä sopivilla menetelmillä laadukkaasti toteutettuna. Työ edellyttää tietoa metsistä ja niiden hoidosta. Suomen metsien huomattavasti kiihtynyt kasvu viimeisten vuosikymmenien aikana osoittaa, että osaamista tämän pitkäjänteisen työn toteuttamiseen on olemassa. Osaaminen perustuu kokemukseen ja tietoon, jonka metsämiehet ja -naiset ovat metsänhoitotöistä hankkineet vuosikymmenien kuluessa. Tieto on myös tulosta laajasta ja syvällisestä tutkimuksesta, josta Suomessa on pitkä historia. Tämä tieto on tuotu kaikkien ulottuville Metsänhoitotieto-palvelussa.

 

Metsänhoitotieto on metsäammattilaisille ja metsänomistajille suunnattu avoin tietopalvelu verkossa. Se sisältää uusimman tiedon viljelymetsien uudistamisesta aina maanmuokkauksesta ja taimien käsittelystä viimeisiin taimikonhoitotoimenpiteisiin saakka. Luke on perustanut sivuston ESR-rahoitteisessa Kehityshyppy metsänhoitoon -hankkeessa. Palvelussa kerrotaan muun muassa:

  • minkälaisia muokkausmenetelmiä on ja miten eri muokkausjälkiin tulee istuttaa.
  • miten taimista tulee huolehtia ennen istutusta, jotta ne säilyisivät mahdollisimman elinvoimaisina.
  • milloin taimikonhoito on tarpeen ja kuinka paljon taimikkoa on syytä harventaa.
  • millaisille kohteille koneellisen metsänhoidon menetelmät soveltuvat.
  • milloin ja miten eri metsänhoidon työlajeja kannattaa toteuttaa.

Metsien hyvä kasvu on tulevaisuudessa entistäkin tärkeämpää. Tarvitaan kestävää uusiutuvaa luonnonvaraa talouden pyörittämiseen ja metsien hiilensidontaa ilmaston lämpenemisen ehkäisemiseksi. Tutustu Metsänhoitotietoon. Saat sieltä vinkkejä tuottavan metsän perustamiseen.

www.luke.fi/kehityshyppy/metsanhoitotieto/

 

       

Mainos

Kommentit

Ei vielä kommentteja.