Ammattiliitot vauhdittavat tes-neuvotteluja laajalla lakkouhalla ja ylityökiellolla

Työnantajat pitävät toimia vastuuttomina.

Koko metsäteollisuutta uhkaa kahden viikon lakko kuun lopussa. Lakko alkaisi 27. tammikuuta ja päättyisi 9. helmikuuta ja koskisi niin paperi- ja selluteollisuutta kuin mekaanista metsäteollisuuttakin. Lakossa ovat Paperiliiton, Teollisuusliiton ja Pron jäsenet.

Aloille on julistettu myös ylityökielto.

Mekaanisessa metsäteollisuudessa lakkoiltiin muutama päivä jo joulukuussa. Lisäksi alalla oli vajaan viikon työsulku.

Työtaistelutoimilla on tarkoitus vauhdittaa tes-neuvotteluja.

”Olemme valitettavasti joutuneet huomaamaan, että työnantajapuolen neuvotteluhalut niin kemianteollisuudessa kuin metsäteollisuudessakin ovat olemattomat. Näin siitä huolimatta, että pystyimme jo muun muassa teknologiateollisuudessa sopimaan asioista. Se sopimus oli päänavaus ja malli, jonka luulisi maistuvan muillekin”, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Paperiteollisuuden sopimuksesta neuvoteltaessa osapuolet ovat tavanneet 34 kertaa, mutta tulosta ei ole syntynyt. Ratkaisematta on muun muassa kiky-tunnit, joista Paperiliittokin haluaa eroon.

”Kilpailukykysopimus sovittiin väliaikaisesti tämän maan taloudellisen tilanteen parantamiseksi. Sillä, miten työajanlisäys on työehtosopimukseen kirjattu, ei ole merkitystä, koska sopimus on katkolla”, liiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo.

”Suhteellisuudentaju katosi”

Metsäteollisuus ry pitää työtaistelutoimia vastuuttomina.

”Ammattiliitoilta on nyt kadonnut kokonaan suhteellisuudentaju. Ne ovat valmiita uhraaman vientitulot, heikentämään suomalaisen tuotannon kilpailukykyä ja sahaavat myös omien jäsentensä oksaa”, järjestön työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo.

Kiky-tunneista Metsäteollisuus ei ole halukas luopumaan. Sen mukaan kotimaisen teknologiateollisuuden työehtoihin verrattuna paperiteollisuudessa vuorotyötä tekevä tekee vuodessa lähes 70 tuntia vähemmän töitä. Silti vuosiansiot nousevat jopa viidenneksen korkeammalle kuin vastaavissa prosessiteollisuuden töissä esimerkiksi terästehtaissa.

”Teknologiateollisuuden sopimusratkaisu on kallis, mutta se määritti tes-ratkaisujen kustannusvaikutuksille katon, jonka alla sopua voidaan hakea. Työaikaratkaisuja päänavaajasopimus ei linjaa”, Hollmén sanoo.

Sovittelu alkaa

Valtakunnan sovittelija Vuokko Piekkala on kutsunut Metsäteollisuus ry:n ja Paperiliiton neuvotteluihin tiistaiksi.

Lisätty tieto valtakunnansovittelijan neuvotteluista.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut