Metsityshanke käyntiin – sopivia alueita runsaasti tarjolla

Metsäkeskuksen ja Luken yhteishankkeessa kehitetään sovellus metsityskohteiden etsimiseen.

Suomen metsäkeskus ja Luonnonvarakeskus ovat käynnistäneet valtakunnallisen metsityshankkeen. Tarkoitus on edistää uusien hiilinielujen luomista Suomeen kokonaiskestävyyttä unohtamatta.

Metsittämiseen sopivia alueita – esimerkiksi turvetuotannosta vapautuneita suonpohjia ja viljelyn ulkopuolella olevia peltoheittoja – löytyy runsaasti.

Hankkeessa kehitetään paikkatietoaineistoja hyödyntävä sovellus metsityskohteiden etsimiseen. Lisäksi metsityksen hiilensidonnasta laaditaan laskentamalli. Sen avulla voidaan arvioida metsityksen tuottamaa hiilensidontaa verrattuna aikaisemman maankäyttömuodon hiilensidontaan.

”Turvemaat ovat hiilikompensaation näkökulmasta otollisia metsityskohteita, joskin turvemaiden onnistunut metsittäminen vaatii tavallista enemmän työtä. Kivennäismaiden peltoheittojen metsitys johtaa hiilinieluun, mutta turvemaan peltoheitto on metsittämisen jälkeenkin hiilen päästölähde varsin pitkään, vaikka metsitys pienentää hiilipäästöä merkittävästi”, tutkija Antti Wall Luonnonvarakeskuksesta toteaa.

Peltoheitot ja suonpohjat metsittämällä hiilinieluiksi -hanke käynnistyi viime syksynä ja päättyy ensi vuoden lopussa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut

Kuvat