Danske Bank: Puu nyt huippuhinnoissa Ruotsissa

Sahatavaran hinnat ovat laskeneet keväältä, kuitupuulle mahdollisesti vielä korotuksia.

Puunhinnat ovat Ruotsissa nyt huipputasolla tai lähellä sitä, Danke Bank arvioi katsauksessaan. Myös puun kysyntä on huipputasolla, mutta muutoksia on luvassa.

Tilanne on jännittävä etenkin tukkien kohdalla: sahatavaran kysyntä on alamäessä, hinnat heikentyneet keväästä reippaasti ja varastot sahoilla kasvussa. Niinpä tukkikauppaa kaavailevan kannattaa tehdä kaupat sen enempää viivyttelemättä, pankki vinkkaa. Odotettavissa on, että sahausta vähennetään.

Kuitu- ja energiapuulle on vahva kysyntä. Puukaupoille kannattaa ryhtyä, mutta kuitu- ja energiapuun hinnoissa voi olla vielä nousuvaraa. Tukkien hintojenkaan pankki ei ennakoi romahtavan, vaan pysyvän korkealla loppuvuoden.

Syksyn kuitupuumarkkinoita pankki luonnehtii kuumeisiksi. Hyvää tulosta tekevien tehtaiden ennakoiden pyörivän täysillä.

Markkinoita kiristää kuitenkin osaltaan esimerkiksi Suomi. Venäläisen puun tuonnin päättyminen suomalaistehtaille näkyy pankin mukaan Itämeren puuvirroissa, ja lisäpainetta tukee Kemistä, jonne valmistuvan uuden tehtaan puunhankinta on lähtenyt jo käyntiin. Lisäksi Euroopan korkeat biopolttoaineiden hinnat alkavat vaikuttaa Pohjolassakin.

Pankki pitääkin mahdollisena, että kuitupuun hintoihin tulee vielä korotuksia, etenkin Pohjois-Ruotsissa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat