Stora Enso kokeilee ligniiniä asfaltissa Sunilan tehtaalla

Erikoiskuivatulla kraftligniinillä on korvattu bitumisideainetta.

Stora Enso ja rakennusyhtiö Peab Asfalt ovat päällystäneet Stora Enson Sunilan sellutehtaan piha-aluetta asfaltilla, jossa osa fossiilipohjaisesta bitumisideaineesta on korvattu puun ligniinillä. Aiemmin ligniinipohjaista asfalttia on kokeiltu jo Ruotsissa, mutta nyt ensi kertaa Suomessa.

Kokeilun tarkoitus on selvittää ligniinin kokonaisvaikutus asfaltin ominaisuuksiin ja hiilijalanjälkeen. Testissä seurataan testipäällystyksen kuormitus- ja kulutuskestävyyttä, muun muassa sitä, miten ligniinipäällyste kestää sää- ja vuodenaikavaihteluja sekä suuria kuormia ja vääntövoimaa.

”Käytännön päällystyskohteista saamme tärkeää tietoa jatkokehitystä varten. Tämä kehitysprojekti liittyy toimiimme fossiilisten poltto- ja raaka-aineiden korvaamiseen biopohjaisilla tuotteilla”, kertoo tutkimus- ja kehityspäällikkö Nina Orttenvuori Peab Asfaltilta.

Asfaltissa käytetty erikoiskuivattu kraftligniini on eroteltu Sunilan tehtaalla sellunkeiton yhteydessä. Stora Enso on maailman suurin kraftligniinin valmistaja, ja Sunilan tehtaan ligniinin tuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia vuodessa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat