Elokapina estänyt osittain pääsyn eilen käynnistyneelle Metsä Groupin Kemin-tehtaalle

Koneen säätiön tukemat aktivistit vaativat Metsä Groupia vastuuseen luontokadosta.

Aktivistijärjestö Elokapina tiedottaa estäneensä tänään torstaina aamulla kulun Metsä Groupin Kemin-biotuotetehtaalle. Välineinä ovat puiset kolmijalat ja telttaleiri.

Yle-uutisten mukaan mielenosoitus estää liikenteen tehtaalle yhdellä portilla, mutta tehtaalle pääsee edelleen toisen portin kautta. Poliisi on pysäyttänyt liikenteen suljetulle portille vievällä tiellä.

Aktivistit ovat myös asettautuneet junaradalle estääkseen junaliikenteen tehtaalle.

Poliisin arvion mukaan paikalla on kaiken kaikkiaan kymmenkunta mielenosoittajaa.

Äskettäin Koneen säätiöltä apurahan saanut Elokapina vaatii Metsä Groupia vastuuseen aiheuttamastaan luontokadosta.

”Metsäaktivisteina osoitamme mieltä usein metsässä katseilta piilossa. Tänään halusimme tuoda mielenosoitusleirimme suoraan luontokadon syyllisten kotiovelle”, mielenosoitukseen osallistuva Ida Korhonen toteaa Elokapinan tiedotteessa.

Mielenosoitus Kemissä on osa Elokapinan niin sanottua Metsäkapinaa. Kampanjassa vaaditaan, että Suomi pitää YK:ssa asti tehdyt lupaukset siitä, että luontokato pysäytetään vuoteen 2030 mennessä.

Metsä Groupin Kemin-biotuotetehdas pyörähti eilen käyntiin. Se tuottaa vuosittain 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua.

Mielenosoittajat eivät kuitenkaan vaadi Kemin-tehtaan lakkauttamista vaan metsätalouden uudistamista kestävämmäksi.

”Luontokadon pysäyttämiseksi metsien hakkuita pitäisi huomattavasti vähentää. Kemin uusi tehdas vain kasvattaa hakkuumääriä. Sen vaikutukset pohjoiselle luonnolle ovat katastrofaaliset”, Korhonen sanoo.

Elokapina sai äskettäin 200 000 euron apurahan Koneen säätiöltä. Aktivistit lupautuivat olemaan käyttämättä rahoitusta lainvastaisiin toimiin.

Kommentit (3)

  1. suorittava porras

    No eipä ollut vaikea arvata mitä EDIT sponsoriinnista seuraa. Porukka siirtyi KONEEN ovelta GROUPIN ovelle!!

  2. Uusi sellutehdas toimii ympäristöystävällisemmin kuin vanhat tehtaat. Lisäksi tehdas käyttää pääosin harvennuspuuta jota riittää pohjoisen rästimetsissä runsaasti. Harvennusten tekeminen lisää hiilen sitoutumista pitkäaikaisesti tukkipuihin. Elokapinoitsijat ei ymmärrä mitä vastustavat.

  3. Onko lainvastainen toimi estää ihmisiä pääsemään työpaikalleen tai kuljetuksia? Viher-anarkistit toimivat yhtä kierosti kuin rahoituksia parkuessaan ja tämä Kone-merkkinen pulju kilpeään kiillottaakseen polkaisi vetelään.

Puukauppa Puukauppa