Se aika vuodesta – Valkoposkihanhien muutto alkanut

Muuttomatkalla olevia valkoposkihanhia on jo havaittu Suomessa noin satatuhatta, valtaosa Pohjois-Karjalassa.

Valkoposkihanhien muutto on täydessä käynnissä, tiedottaa ely-keskus. Viime perjantaina muuton kärki saavutti Suomen tarkalleen keskimääräisenä päivänä. Muutto on jatkunut siitä lähtien melko pienimääräisenä.

Yhteensä arktisilla alueilla pesiviä valkoposkihanhia on havaittu maassamme noin satatuhatta, joista valtaosa Pohjois-Karjalassa.

Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa määrät ovat olleet muutamia satoja, mutta Kymenlaakson, Päijät-Hämeen ja Itä-Uudenmaan jo perinteisellä hanhia keräävällä peltoalueella suurimmat määrät ovat jo tuhansia.

Eilen keskiviikkoa puhalsi vastatuuli, mutta miltä lähiajat näyttävät? Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistinen kommentoi:

”Hanhien muuttosää Luoteis-Venäjällä ei muuttunut viime päivinä niin suotuisaksi kuin edellisessä ennusteessa näytti.

Seuraavan viikon aikana sää edelleen tulppaa muuttoa voimakkaasti Suomessa.”

Pohjois-Venäjällä, Barentsinmerellä ja Novaja Zemljalla sen sijaan on ajoittain koillinen-pohjoinen kolea virtaus, mikä todennäköisesti saa hanhien pääjoukkoja lentämään Vienanmeren seudulle ensi viikolla, ehkä myös Itä-Suomeen, mistä ne eivät jatkane pidemmälle. Suuria massoja tuskin nähdään vielä Suomessa.”

On siis odottava tunnelma. Hanhien päämuutot ovat yllättäneet ennenkin, joten on mielenkiintoista seurata milloin se alkaa ja mistä menevät pääjoukot. Kovat tuulet ja sadealueet kun voivat siirtää reittejä satoja kilometrejä sivusuunnassa.

Edellisvuosien tapaan BirdLife Suomi ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus seuraavat valkoposkihanhen muuton etenemistä pesimäalueilta Suomeen ja siitä eteenpäin talvehtimisalueille.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat