Energiapuukauppa hidastui alkuvuonna, mutta rangasta maksettiin ennätyshintaa

Tammi-maaliskuussa energiapuun kaupasta oli karsittua rankaa puolet.

Energiapuukauppa hidastui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Luonnonvarakeskuksen tilastoon kauppoja kertyi 700 000 kuution verran, mikä on viidenneksen vähemmän kuin vuotta aiemmin ja liki neljänneksen vähemmän kuin viime vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Luken tilastoimat puumäärät edustavat arviolta puolta yksityismetsistä ostetusta energiapuusta.

Eniten ostettiin rankapuuta, 340 000 kuutiota. Toiseksi eniten kertyi latvusmassaa, 240 000 kuutiota.

Karsitun rangan pystykauppahinta nousi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 7,5 euroon kuutiolta. Hinta oli korkeampi kuin koskaan vuonna 2014 alkaneen tilastoinnin aikana.

Reaalisesti hinta oli kolmanneksen korkeampi kuin viime vuoden lopulla ja koko viime vuoden keskihinta ylittyi 41 prosentilla. Hankintahinta nousi edellisestä vuosineljänneksestä prosentin 27,9 euroon.

Latvusmassasta maksettiin pystykaupoissa keskimäärin 4,9 euroa kuutiolta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna yksikköhinta nousi reaalisesti 10 prosenttia ja koko viime vuoteen verrattuna kaksi prosenttia. Hankintakaupoissa hinta laski viime vuoden lopusta neljä prosenttia 17,5 euroon kuutiometriltä.

Muiden energiapuulajien – kantojen ja kokopuun – ostomäärä jäi yhteensä runsaaseen 70 000 kuutioon. Kannoista maksettiin pystykaupoilla noin 2 euroa kuutiolta ja kokopuusta 3,5 euroa kuutiolta.

Luken tilastoimat hinnat perustuvat puunkauppasopimuksiin kirjattuihin hintoihin. Mahdolliset muut puukauppaan liittyvät lisät ja palvelut eivät sisälly tilastoon, eivät myöskään valtion tuet.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa