Energiapuukauppaa käytiin viime vuonna nousevilla hinnoilla – karsitun rangan hinta liki kolminkertaistui

Hintojen nousu taittui syyskuun jälkeen, Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan.

Energiapuukauppa vilkastui viime vuonna. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastojen mukaan energiapuuta ostettiin yhteensä runsaat 5 miljoonaa kuutiota, mikä on miljoonaa kuutiota enemmän kuin edellisvuonna.

Eniten ostettiin latvusmassaa, noin 2,7 miljoonaa kuutiota, rankapuuta hankittiin 1,6 miljoonaa kuutiota. Rankapuun ostot säilyivät edellisvuoden tasolla, mutta latvusmassanostot lisääntyivät noin 600 000 kuutiolla. Myös kokopuun ostot moninkertaistuivat ja nousivat 600 000 kuutioon. Siinä kasvua edellisvuoteen kertyi runsaat 400 000 kuutiota.

Pystykaupoilla energiapuuta ostettiin 3,6 miljoonaa kuutiota ja hankintakaupoilla 1,4 miljoonaa kuutiota. Molemmissa kasvua edellisvuoteen tuli noin 500 000 kuutiota.

Hintojen nousu taittui syksyllä

Luken mukaan hinnat nousivat viime syyskuuhun saakka voimakkaasti. Viimeisellä neljänneksellä pystykaupoissa reaalihinta nousi vain prosentin ja hankintakaupoissa laski kolme prosenttia.

Koko vuoden energiapuun keskihinta oli pystykaupoilla runsaat 10 euroa kuutiolta, mikä on liki tuplasti edellisvuoteen verrattuna. Latvusmassan hinta kohosi 7,30 euroon kuutiolta ja rankapuun liki kolminkertaistui 19,39 euroon kuutiolta.

Hankintakaupoilla keskihinta kohosi runsaaseen 37 euroon kuutiolta. Latvusmassasta maksettiin 25,48 euroa kuutiolta ja rankapuusta peräti 43,44 euroa kuutiolta.

Luken julkaisemat puumäärät edustavat arviolta noin puolta yksityismetsistä ostetusta energiapuusta. Tietoja ei laajenneta vastaamaan kaikkea yksityismetsien puukauppaa.

Tilastoidut hinnat perustuvat puun ostajien ja myyjien välisiin puunkauppasopimuksiin kirjattuihin hintoihin. Mahdolliset muut puukauppaan liittyvät lisät ja palvelut eivät sisälly tilastoon. Hinnat tilastoidaan myös ilman valtion tukea.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa