Energiapuun hinta laski pystykaupoilla viime vuonna, hankintakaupoilla nousua

Arvokkain energiapuulaji on karsittu ranka.

Energiapuun hintojen kehitys oli viime vuonna kaksijakoista: pystykaupoilla hinnat laskivat, mutta hankintakaupoilla nousivat, Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastoista selviää.

Kauppa keskittyy energiapuumarkkinoilla latvusmassaan ja rankapuuhun. Viime vuonna tilastoiduista kaupoista karsitun rangan osuus oli 47 prosenttia ja latvusmassan 43 prosenttia. Pystykaupoissa latvusmassan osuus oli lähes puolet, hankintakaupoissa taas karsitun rangan osuus 60 prosenttia.

Arvokkaimman energiapuulajin eli karsitun rangan keskihinta oli pystykaupoissa 4 euroa kuutiolta, mikä on 12 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Hankintakaupoissa hinta sen sijaan nousi kuusi prosenttia 25,9 euroon kuutiolta.

Latvusmassan keskihinta putosi pystykaupoissa viidenneksellä 2,9 euroon, mutta nousi hankintakaupoissa 10 prosenttia 17,3 euroon.

Energiapuukauppa supistui viime vuonna. Luonnonvarakeskuksen mukaan tilastoitu kauppa pieneni neljänneksellä. Pystykaupat laskivat kolmanneksella, hankintakaupat viisi prosenttia.

Tilastoinnin piirissä on Luken arvion mukaan noin puolet yksityismetsien energiapuukaupasta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat