Hankala markkinatilanne kiusasi Tornatoria

Metsien käyvän arvon nousu paransi liikevoittoa roimasti.

Metsätalousyhtiö Tornatorin liikevaihto laski viime vuonna. Liikevaihtoa kertyi 106 miljoonaa euroa, mikä on 6 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Laskua selittää muun muassa se, että edellisvuonna lumituhot kasvattivat hakkuumäärää poikkeuksellisesti. Pääosa liikevaihdosta, runsaat 100 miljoonaa euroa, muodostui puun myynneistä.

Vertailukelpoinen liikevoitto laski 75 miljoonaan, pudotusta kertyi 11 prosenttia. Yhtiön mukaan markkinatilanne oli viime vuonna haastava: Keski-Euroopan metsätuhot sekoittivat puumarkkinoita, edellisvuoden lumituhot kasvattivat metsänhoitokuluja ja loppuvuonna työmarkkinahäiriöt kiusasivat.

Käyvin arvoin liikevoitto kuitenkin parani ja nousi 265 miljoonaan euroon. Vuosi sitten voittoa kertyi liki 120 miljoonaa euroa. Nousua selittää se, että biologisten hyödykkeiden käypä arvo nousi Suomessa ja Virossa merkittävästi, mikä kasvatti liikevoittoa liki 190 miljoonaa euroa. Toisaalta voittoa kutisti rahoitusinstrumenttien käyvän arvon lasku 47 miljoonalla eurolla.

Tornatorilla Suomen lisäksi toimintaa myös Virossa ja Romaniassa. Operatiivinen liikevoitto laski Suomessa ja Romaniassa. Virossa vertailuvuonna voimakkaasti nousseet puun hinnat kohottivat yhtiön liikevoittoa vielä päättyneelläkin tilikaudella.

”Haastavasta kokonaistilanteesta huolimatta Tornatorin liikevaihto ja operatiivinen tulos olivat hyvällä tasolla, ja jatkoimme vahvan kassavirran luomista”, yhtiön toimitusjohtaja Henrik Nieminen kertoo.

Tornatorilla on metsää yhteensä yli 700 000 hehtaaria Suomessa, Virossa ja Romaniassa. Viime vuonna yhtiö osti Suomesta uutta metsää 13 000 hehtaaria.

”Sitä voidaan pitää erittäin positiivisena saavutuksena kiristyvässä metsätilamarkkinassa”, Nieminen toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa