Energiapuun kysyntä kasvaa länsirannikolla, Kokkolan Energia lisää puun käyttöä

Energiapuuta toimittava Metsän Woima rakentaa Kokkolaan oman hankintaorganisaation.

Energiayhtiö Kokkolan Energia Oy on sopinut metsäenergian hankinnasta Metsän Woima Oy:n kanssa. Pitkäaikaisen sopimuksen mukaan Metsä Woima toimittaa energiayhtiölle energiapuuta ja haketta lähialueen metsistä. Uudesta sopimuksesta huolimatta yhteistyö vanhojen energiapuutoimittajien kanssa jatkuu edelleen.

Kokkolan Energia pyrkii lisäämään metsähakkeen käyttöä. Sillä korvataan turvetta, josta on tarkoitus päästä eroon vuoteen 2028 mennessä. Turpeen osuus yhtiön polttoainekäytöstä on ollut 30–40 prosenttia.

”Nykyisen turvekäytön korvaamiseen tarvitaan puuta lisää noin 100 000 kiintokuutiota”, Kokkolan Energian polttoainepäällikkö Petri Ahokangas kertoo.

Tällä hetkellä puuta kuluu vuosittain noin 250 000 kiintokuutiota.

Yhtiön energiapuun suoraosto on ollut lähes kaksi vuotta jäissä, sillä säädökset energiatuotantoon käytetyn puun alkuperän hallitsemisesta ovat voimalaitokselle liian työläitä hallita.

Metsän Woima kertoo rakentavansa Kokkolan ja lähikuntien alueelle Kokkolan Energian puunhankintaa varten uuden puunhankintaorganisaation.

”Ensimmäiset rekrytoinnit on tehty ja parhaillaan neuvotellaan alueen urakoitsijoiden kanssa hakkuu- ja kuljetuslogistiikan käynnistämisestä”, toteaa metsäjohtaja Heikki Vesteri Metsän Woima Oy:stä.

Tuontihake avuksi

Hankalan polttoainetilanteen takia Kokkolan Energia joutuu turvautumaan myös tuontihakkeeseen. Ensimmäinen laivaus saapuu Kokkolan satamaan ensi viikolla. Tälle lämmityskaudelle on sovittu useammista laivauksista.

Tarkkaa tuontimäärää ei kerrottu, mutta tuontihake kattaa noin viisi prosenttia yhtiön kokonaispolttoaineen tarpeesta. Tuontihake tulee länsimarkkinoilta ja sen alkuperä sekä kestävyys on todennettu.

”Tuontihakkeella pyritään ylläpitämään ja varmistamaan polttoaineiden riittävyys sekä tukemaan siirtymää pois turpeen käytöstä. Turpeen käytön vero- ja päästöoikeusrasitteet ovat edelleen merkittävä kustannus, minkä vuoksi turpeen kansallinen tulevaisuus näyttää haasteelliselta”, kertoo Kokkolan Energian tuotantojohtaja Tommi Korpi tiedotteessa.

Huom! Uutista täydennetty hakkeen tuonnista kertovalla osiolla klo 13.55.

Kommentit (1)

  1. Suomalaisen energiapuun osto hankalampaa kuin ulkomailta?Turpeen käyttö tehty liian kalliiksi.Suomalaiset ampuu omaan jalkaansa pahenevassa määrin.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut

Upm