Energiateollisuus: ”Yhtään täysikasvuista puuta ei pitäisi kaataa ensisijaisesti lämmityskattilaan”

Energiateollisuus ja Bioenergia päivittivät metsäpolttoaineen hankintasuosituksensa.

Energiateollisuus ry ja Bioenergia ry ovat päivittäneet metsäpolttoaineen hankintasuositustaan. Päivitetyssä suosituksessa kehotetaan jättämään lahopuu metsään hakkuiden yhteydessä. Näin pyritään huolehtimaan metsäluonnon monimuotoisuudesta.

Järeän runkopuun osuus lämpö- ja voimalaitoksilla käytettävistä kiinteistä puupolttoaineista on alle kolme prosenttia. Suurin osa siitä on hakkuiden yhteydessä kelpaamattomaksi osoittautunutta kuivaa tai lahoa puuta, jota metsäteollisuus ei voi hyödyntää. Tämä jae halutaan jatkossa jättää luontoon, kantojen ohella.

”Yhtään täysikasvuista puuta ei pitäisi kaataa ensisijaisesti lämmityskattilaan. Runkopuuta voi suosituksen mukaankin päätyä lämmitykseen, mutta vain siinä tapauksessa, että muuten tukkipino maatuisi sahan pihalle”, toteaa Energiateollisuus ry:n tuotannosta vastaava johtaja Jari Kostama.

Suosituksen mukaan alan kaikkien toimijoiden tulisi tunnistaa lahopuun merkitys luonnon monimuotoisuudelle talousmetsissä. Lisäksi pitäisi tuntea keskeiset periaatteet lahopuun säilyttämiseksi sekä tuottamiseksi.

Ilmastotoimenpiteet ja turpeesta luopuminen ovat kasvattaneet metsäpolttoaineen kysyntää kaukolämmityksessä.

”Tarvitsemme bioenergiaa siirtyessämme vähäpäästöiseen energiajärjestelmään, mutta emme halua tehdä sitä biodiversiteetin kustannuksella”, Energiateollisuus ry:n kotimaisten polttoaineiden asiantuntija Karoliina Muukkonen sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa