Euroopan sahoilla optimismia, Suomessa ei

Euroopan sahateollisuusjärjestö: Sahatavaran kysyntä on noussut ennätystasolle.

Euroopan sahateollisuusjärjestö EOS valaa luottamusta alan suhdannenäkymiin, mutta suomalainen sahateollisuus ei jaa optimismia.

EOS:n lehdistötiedotteen mukaan useimmat Euroopan markkinat elpyvät, rakentamisen luottamusindikaattori vahvistuu ja sahatavaran tuotantoindeksi on korkeimmillaan vuoden 2010 jälkeen.

Tiedotteen mukaan rakentamisen vilkastuminen ja tietoisuus puun käytön eduista rakentamisessa ovat nostaneet sahatavaran kysynnän vuosikymmenen ennätystasolle.

Euroopan asema perinteisenä sahatavaramarkkinana säilyy vahvana, ja viennin kehitys Euroopan ulkopuolelle lupaavaa. Positiivisia näkymiä varjostaa vain Britannian talouskasvun epävarmuus Brexitin jälkeen. Niin ikään raaka-aineen saatavuuteen liittyy epävarmuuksia.

Vaikka sahatavaran kasvava kysyntä on näkynyt myös Suomessa, se ei kuitenkaan näy yritysten tuloksissa.

”Erityisesti mäntysahatavaraliiketoiminta on tappiollista. Korkea kustannustaso, tukin ja kuidun vääristynyt hintasuhde sekä tukipolitiikalla sotkettu puru- ja kuorimarkkina pudottavat suomalaiset kannattavuudessa havusahatavaran tuottajien hännille. Lisäksi toimialaa painaa epäsuotuisa valuuttakurssikehitys”, itsenäisten sahojen etujärjestön Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori murehtii.

Hänen mukaan toimialaa painaa Suomessa myös epäsuotuisa valuuttakurssikehitys.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa