Helmi-elinympäristöohjelman toteutus on ollut pääosin vaikuttavaa, ohjelman ensimmäisessä väliarvioinnissa todetaan. Arvion mukaan ohjelma on tehnyt monessa elinympäristössä pirstaloituneesta ennallistamis- ja luonnonhoitotyöstä koordinoidumpaa ja systemaattisempaa.
Elinympäristöissä tapahtuneiden muutosten lisäksi ohjelmalla on vaikutettu myönteisesti osaamisen, asiantuntijuuden ja yhteistyömallien vahvistumiseen sekä luonnon monimuotoisuuden tunnettuuteen. Ohjelman päätavoitteiden ja pitkän aikavälin vaikuttavuuden arviointi todettiin kuitenkin haastavaksi.
Väliarvion laati asiantuntijapalveluyhtiö MDI.
”Vaikka ohjelmaan kuuluvat elinympäristöt poikkeavat toisistaan ja toimenpiteiden eteneminen on eritahtista, ohjelmalla arvioitiin olevan sekä suoria vaikutuksia että välillisempää lisäarvoa elinympäristöjen tilan kehitykseen”, sanoo asiantuntija Vera Järvenreuna MDI:stä.
Nopeimmin valtion mailla
Väliarvioinnin mukaan valtaosa toimenpiteistä etenee aikataulussa. Jo käynnistyneistä toimenpiteistä yli puolet on edennyt siten, että asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa nykyisellä vauhdilla vuoteen 2030 mennessä. Noin kolmanneksessa tavoitteista ollaan hieman jäljessä ja 15 prosentissa tavoitteista merkittävästi jäljessä.
Nopeimmin ovat edenneet muun muassa soiden ennallistaminen ja metsäisten elinympäristöjen ennallistamis- ja hoitotoimet. Näistä toimista monet ovat kohdistuneet valtion maille.
Arvioinnissa on myös kehitysehdotuksia. Esimerkiksi yksityisillä mailla toteutettavien Helmi-tavoitteiden saavuttaminen edellyttäisi viestinnän ulottamista aiempaa laajemmalle sidosryhmätasolle. Erityisesti yksityisiä maanomistajia olisi syytä saada laajemmin ohjelman toimenpiteiden toteutuksen piiriin. Maanomistajien tavoittamisessa onkin kehitettävää.
Helmi-elinympäristöohjelma on ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma vuosille 2021–2030. Tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvata luonnon tarjoamia ekosysteemipalveluja.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään