Hinnat hipovat ennätyksiä, mutta puukauppa jumittaa

Metsänomistajat odottavat, että metsäyhtiöiden maksuhalu alkaisi lähestyä vientihinnoista johdettua maksukykyä.

Taas kerran puukauppaa potkitaan vauhtiin tukin hintoja nokittamalla. Ja jälleen huimimmista hinnoista kerrotaan isojen metsäyhtiöiden tarjouksissa. Ja edelleen viikolla 19 havukuitupuun hinnat olivat vuoden takaista alemmalla tasolla.

Hyvinkin perinteikkäissä merkeissä siis mennään.

Keski-Suomessa kuusivaltaisilla päätehakkuuleimikoilla tarjotaan lähes 70 euron runkohintaa, joka vastaa noin 80 euron kuusitukin hintaan. Runkohintakaupoissa rungoille tarjotaan vain yksi hinta, eikä tukki- ja kuitupuita hinnoitella erikseen. Runkohintakauppa on yleistynyt viime vuosina.

Etelä-Savossa kuusitukkipuun kantohinta parhailla leimikoilla on viime viikkoina ollut 75:n ja 80 euron välillä. Savossakin nopeimmin ovat nousseet runkohinnat.

Huimista hinnoista huolimatta puukauppa käy yhä niin sanotusti kolmella sylinterillä. Viime viikkoina puuta on yksityismetsistä ostettu selvästi vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Puunmyyntisuunnitelmien tekeminen on lisääntynyt, kun lumi on metsistä sulanut ja metsänomistajat ovat käyneet suunnittelemassa uusia kauppoja metsissään. Silti puunmyyntiaikeita on noin viidennes vähemmän kuin viime vuonna tähän aikaan.

Metsänhoitoyhdistyksistä kerrotaan, että metsänomistajat tiedostavat otollisen markkinatilanteen ja odottavat, josko metsäyhtiöiden puunmaksuhalut alkaisivat lähestyä vientihinnoista johdettua todellista puustamaksukykyä.

Kaupan vilkastumista jarruttanee sekin, että moni myi isoja leimikoita jo viime vuonna, kun hinnat olivat kohtalaisia, joten kaikilla ei ole nyt myytävää tai myyntihaluja.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat