Hirvimetsälle pääsy siirtyy myöhempään

Metsästys alkaa ensi vuonna vasta lokakuun toisena lauantaina.

Hirvenmetsästyksen alku siirtyy ensi vuonna myöhäisemmäksi. Metsästys alkaa muualla kuin Lapissa lokakuun toisena lauantaina, kun nykyisin hirvimetsälle pääsee syyskuun viimeisenä lauantaina. Tavoitteena on vähentää häiriöitä hirven kiima-aikana, jotta mahdollisimman suuri osa hirven vasoista syntyisi keväällä normaaliin aikaan.

Hirven vahtimismetsästys pelloilta on kuitenkin luvallista syyskuun alussa muualla kuin Lapin maakunnassa. Hirvieläimen ajo ja koiran käyttö metsästyksessä ei kuitenkaan ole vielä silloin sallittua.

Lapin maakunnassa hirven metsästysajat poikkeavat muusta maasta. Ensi vuodesta alkaen hirven metsästyksen ensimmäinen jakso on Lapin maakunnan alueella 1.9–15.9. Hirvenmetsästyksen toinen jakso alkaa lokakuun toisena lauantaina kuten muualla maassa.

Kolmen pohjoisimman kunnan (Enontekiö, Inari ja Utsjoki) alueella hirven metsästys päättyy marraskuun lopussa. Muualla Lapin maakunnassa metsästys voi jatkua vuoden loppuun kuten muuallakin maassa.

Tähän asti hirvieläinnaaras, jota vuotta nuorempi jälkeläinen seuraa, on ollut aina rauhoitettu. Varsinaisessa hirvenmetsästyksessä, joka alkaa lokakuun toisena lauantaina hirvinaaraalla ei enää kuitenkaan ole erityistä rauhoitusta. Tavoitteena on kasvattaa urosten osuutta naarasvoittoisessa hirvikannassa. Lisäksi halutaan keventää seurauksia tilanteissa, joissa hirviemo kaadetaan vahingossa.

METSÄLEHTI