Hirvisaaliiden ilmoittaminen siirtyy nettiin

Hirvenmetsästyskausi alkaa 24.9.2016. Tänä vuonna metsästäjät voivat kirjata hirvihavaintoja mobiilisovellukseen suoraan maastosta.

Tänä syksynä hirvisaaliit ja -havainnot voi ilmoittaa netissä Oma riista -palvelussa paperisten hirvitietokorttien sijaan. Palvelussa käyttäjät voivat myös seurata oman seurueensa hirvijahdin edistymistä ja tarkastella Luonnonvarakeskuksen uusimpia raportteja.

Oma riista -palvelusta on tehty nettisivujen lisäksi mobiilisovellus, jota metsästäjät voivat päivittää älypuhelimilla tai tableteilla suoraan maastossa.

Tietojen kirjaaminen suoraan sähköiseen palveluun säästää sekä metsästäjien että riistahallinnon ja riistantutkimuksen työntekijöiden aikaa. Niille metsästäjille, jotka haluavat jatkaa hirvitietojen päivittämistä paperille, on kehitetty uusi optisesti luettava hirvitietokortti.

Syksyn hirviluvat myönnetään alueittain. Tähän mennessä on myönnetty Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan luvat.

Etelä-Savoon myönnettiin 3 306 pyyntilupaa, mikä on 79 enemmän kuin viime vuonna. Pohjois-Savoon taas myönnettiin 2 907 lupaa, mikä on noin saman verran kuin viime vuonnakin.

Pohjois-Karjalaan myönnettyjen hirvilupien määrä laski yli kolmanneksella. Tänä kautena lupia on vain 1 030 kappaletta. Tarkoituksena on vahvistaa hirvikantaa muualla kuin alueen länsiosissa.

Ilomantsin, Lieksan ja Nurmeksen alueille ei myönnetty yhtään pyyntilupaa seutujen heikon hirvikannan takia. Kantaa ovat heikentäneet sudet, joiden määrä on kasvanut alueella viimeisten kahden vuoden aikana.

METSÄLEHTI