HS: Pudasjärveläinen yritys jalostaa saksalaista puuta, koska kotimainen on huonolaatuista

Suomessa puun kasvatus perustuu yrityksen perustajan mukaan määrään eikä laatuun.

Helsingin Sanomat uutisoi Profin-yhtiöstä, joka hankkii puuraaka-aineensa Suomen sijaan Keski-Euroopasta, pääasiassa Saksasta.

Pudasjärvellä sijaitseva Profin valmistaa muun muassa ikkunoita ja ovia. Yhtiön perustajan Martti Haapalan mukaan Suomesta ei saa näihin tarkoituksiin tarpeeksi tiukkasyistä tyvitukkia, koska metsää kasvatetaan niin nopealla vauhdilla.

”Nyt hinnoitellaan pelkkiä litroja. Oikeasti puu pitäisi punnita – mitä painavampaa, sitä laadukkaampaa. Laatupuun pidempää kasvatusaikaa pitäisi kompensoida paremmalla hinnalla. Nykyinen puumarkkina ei toimi järkevästi puunjalostuksen, metsänomistajan tai kansantalouden kannalta”, Haapala sanoo Helsingin Sanomille.

Lisäksi Haapala nostaa esille sen, että metsät hakataan suhteellisen nuorina, jolloin puuseppien kaipaamaa sydänpuuta ei ehdi muodostumaan.

Helsingin Sanomien kirjoituksen mukaan yksi syy ongelmiin ovat suuret metsäyhtiöt, jotka käyvät kauppaa selluteollisuuden ehdoilla. Pienille erikoispuuerille ei ole olemassa toimivia markkinoita.

Kommentit (1)

  1. Mikä firma valmistaa Suomessa Profinin käyttämät aihiot siitä ulkomailta tuodusta laatupuusta ?

    Laadukasta tyvimäntyä saataisiin kotimaastakin, jos hinta kohtaisi jatketun kasvatusajan lisäkustanukset. Saksalaisen pitkään kasvatetun laatupuun kantohinta taitaa olla satoja ,joskus jopa tuhansia euroja kuutiolta.

    Pienien laatupuuerien paremman jalostusarvon korjaa luultavimmin isot firmat, jotka ostaa laatua bulkkihinnalla ja myy eteenpäin isommissa erissä. Mutta laatu heikkenee sitä mukaa kun alkutuottajille ei makseta siitä mitään lisähintaa.

Puukauppa Puukauppa