Avohakkuiden kieltoa tavoitteleva kansalaisaloite on kerännyt jo yli 38 000 ääntä

Luontojärjestöt perustelevat avohakkuiden kieltämistä valtion mailla sillä, että ne vähentävät luonnon monimuotoisuutta ja tuhoavat hiilinieluja.

Kansalaisaloite, jolla haluttaisiin kieltää avohakkuut valtion mailla, on kerännyt jo 38 191 allekirjoitusta. Eduskunnan käsittelyyn pääsevien aloitteiden alaraja kulkee 50 000 nimessä. Nimien keräämiseen on aikaa marraskuun puoliväliin asti.

Allekirjoitusmäärien kasvusta uutisoi ensin Yle.

Kansalaisaloitteen tekivät Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace, Birdlife Suomi, Luonto-Liitto ja Natur och Miljö toukokuussa. Järjestöt perustelevat avohakkuiden kieltämistä sillä, että ne heidän mukaansa vähentävät luonnon monimuotoisuutta ja tuhoavat hiilinieluja. Heidän mielestään jatkuva kasvatus olisi parempi vaihtoehto.

Luonnon monimuotoisuuden ja hiilinielujen kysymykset eivät ole yksiselitteisiä. Suomen metsäkeskuksen metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes kirjoitti viime viikolla Helsingin Sanomien vieraskynä-palstalla, että myös avohakkuut hyödyttävät joitakin lajeja.

Esimerkiksi mustikan geeniperimä rikastuu avohakatuissa metsissä. Lisäksi liito-orava ja metso viihtyvät avohakkuilla uudistetuissa metsissä paremmin kuin jatkuvan kasvatuksen metsissä.

Monet metsäalan asiantuntijat eivät pidä avohakkuukieltoa hyvänä, koska siirtyminen pelkkään jatkuvaan kasvatukseen hidastaisi metsän kasvua ja puun korjaamista. Tämä johtaisi todennäköisesti siihen, ettei teollisuuden käyttöön riittäisi tarpeeksi kotimaista puuta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito