Ilmatieteenlaitos: Harvinaisen voimakas kesämyrsky

Lauantaina puhaltanutta Rauli-myrskyä voi verrata vaikutuksiltaan vuoden 2013 Eino- ja Seija myrskyihin.

Lauantaina puhaltanut Rauli-myrsky oli kesämyrskyksi harvinaisen voimakas, Ilmatieteenlaitokselta kerrotaan. Myrsky kaatoi puita ja aiheutti laajoja sähkökatkoja.

Maa-alueilla kovimmat puuskat – liki 25 metriä sekunnissa – mitattiin Vaasassa ja Kuopiossa. Tosin tuulennopeuksien perusteella Rauli ei ollut myrskynä kovinkaan erikoinen, vastaavia nopeuksia havaitaan lähes joka vuosi.

Poikkeuksellisen myrskystä teki sen ajankohta. Elokuun lopulla puut olivat täysin lehdessä ja roudaton maaperä oli sateisen elokuun jäljiltä varsin märkä. Niinpä Rauli-myrskyn vaikutukset olivat hyvin erilaisia, kuin jos myrsky olisi sattunut esimerkiksi joulukuussa, Ilmatieteenlaitos korostaa.

Suureen vahinkojen määrään vaikuttivat myös voimakkaiden tuulten laaja alue aina Pohjanmaalta Etelä-Karjalaan. Lisäksi myrskypuuskat puhalsivat voimakkaina useita tunteja.

Vaikutuksiltaan Rauli-myrskyä voidaan verrata loppuvuonna 2013 esiintyneisiin Eino- ja Seija-myrskyihin. Vastaavanlaista myrskyä ei ole havaittu kesäkuukausina ainakaan 2000-luvulla.

Sähkökatkojen perusteella metsissä on syntynyt jonkin verran myrskytuhoja, metsänhoitoyhdistyksistä arvioidaan. Eniten tuhoja arvioidaan olevan Pirkanmaan, Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen alueilla. Alttiimpia tuhokohteita ovat äskettäin harvennetut metsät sekä uusien päätehakkuualueiden reunametsät.

Tarkemmin tilanne kartoitetaan alkuviikon aikana. Yhdistykset kehottavat maanomistajia tarkistamaan omat metsänsä mahdollisimman pian.

METSÄLEHTI