IPPC:n raportti: ”Riskit kasvavat”

Tuoreen raportin mukaan ilmaston lämpenemisestä johtuvat muutokset ovat osin peruuttamattomia.

IPCC eli hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli on julkaissut kuudennen arviointiraporttinsa. Raporttiin koostetun tutkimustiedon mukaan ilmaston lämpenemisestä johtuvat muutokset ovat laajoja, nopeita ja osin peruuttamattomia.

”Lämpenemisen vaikutukset ja riskit kasvavat, mitä enemmän maapallon ilmasto lämpenee. Siksi jokainen asteen kymmenys lämpenemistä on merkittävä: estettynä se pienentää riskejä tai lämpötilan nousuna se voimistaa riskejä yhteiskunnille ja luonnolle”, Suomen IPCC-työryhmän puheenjohtaja ja Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Jussi Kaurola sanoo.

Edellisen raporttinsa IPCC julkisti vuonna 2013. Sen jälkeen on käynyt selvemmäksi, että ihmistoiminnasta peräisin olevilla kasvihuonekaasupäästöillä ja niiden lämmittävällä vaikutuksella on yhteys helleaaltoihin, rankkasateisiin, kuivuuteen, trooppisiin myrskyihin sekä niiden esiintymisessä ja voimakkuudessa tapahtuneisiin muutoksiin. Esimerkiksi jotkin viime vuosikymmenellä mitatuista korkeista lämpötiloista olisivat olleet erittäin epätodennäköisiä ilman ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta.

Maapallon keskilämpötila on noussut 1,1 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna ja ihmisten toiminta on aiheuttanut tästä lähes kaiken. 1,5 asteen lämpenemisen taso saavutetaan 2030-luvun alkupuolella kaikissa skenaarioissa.

Kaikkien raportissa käytettyjen skenaarioiden mukaan 1,5 asteen lämpenemisen taso ylitetään todennäköisesti viimeistään 2030-luvun alkupuolella. Jos päästöjä onnistutaan laskemaan nollaan vuosisadan puolivälissä, maapallon keskilämpötila palautuu 1,5 asteen alle vuosisadan loppupuolella.

Nyt julkaistussa raportissa keskityttiin ilmastonmuutoksen tieteelliseen taustaan. Ensi keväänä julkaistaan raportin toinen ja kolmas osa, joissa paneudutaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja hillintään.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut