Isot valmistajat ja järeät koneet jylläävät Ruotsin metsäkonemarkkinoilla

Rekisteröintitilasto murentaa myytin länsinaapurin pienkonevetoisesta puunkorjuusta.

Komatsu 895
Järeät metsäkoneet menestyivät viime vuonna Ruotsin metsäkonemarkkinoilla. Komatsun suurin kuormatraktori 895 ylsi rekisteröintitilaston kakkoseksi.

Viime vuosi oli länsinaapurin metsäkonekauppiaille hyvää aikaa. Kuormatraktoreiden kauppa kasvoi edellisvuodesta yli 50 prosentilla ja nousi yli 400 myytyyn koneeseen.

Markkinoiden ylimuistoinen ykkönen John Deere piti kärkisijansa myös viime vuonna ja kasvatti markkinaosuuttaan hieman. Suhteellisesti isomman loikan otti silti sen pahin kilpailija Komatsu, joka lisäsi myyntiään eniten.

Ponsse säilytti länsinaapurin kuormatraktorisarjan kolmossijan, mutta kärkikaksikon vauhdissa vieremäläisyrityksen vauhti ei kestä. Se lisäsi konemyyntiään, mutta menetti hieman markkinaosuuttaan.

Muut suomalaiset konevalmistajat löytyvät myyntilistojen alalaidalta. Sekä Logset että Sampo myivät viime vuonna Ruotsiin neljä konetta, sillä irtoaa noin prosentin markkinaosuus länsinaapurin kuormatraktorimarkkinoista.

Rekisteröintitilaston ykkönen on John Deeren 1510 G. Sitä seuraa suma järeimmän sarjan ajokoneita, kakkosena Komatsun 895 ja kolmosena John Deeren 1910 G.

Myös Ponssen myynnissä raskas sarja jyllää. Kestosuosikki Buffalo on yhä ykkönen, mutta sen jälkeen eniten myydyt ovat Ponsse Elephant King ja Mammoth-mallit.

Kuormatraktoreiden rekisteröinnit Ruotsissa 2023

Merkki Rekisteröinnit 2023 Markkinaosuus, %
John Deere 168 38,0
Komatsu 117 26,5
Ponsse 71 16,1
Rottne 26 5,9
Terri 19 4,3
EcoLog 17 3,8
Malwa 8 1,8
Vimek 7 1,6
Logset 4 0,9
Sampo 4 0,9
Tigercat 1 0,2
Yhteensä 442 100

(Lähde: Skogsforum)

Terri pienten ykkönen

Pienmetsäkoneiden kauppa ei ole pysynyt isojen koneiden vauhdissa vaan koneiden myyntimäärä, 34, supistui edellisvuodesta viidellä koneella. Kaikkiaan pienkoneiden osuus kaikista myydyistä kuormatraktoreista oli vajaat kahdeksan prosenttia.

Ykkönen oli Terri 34. Kakkosena oli Suomessakin myytävä Malwa 560. Se on kuitenkin vuosi vuodelta menettänyt markkinoita – viime vuonna niitä myytiin enää kahdeksan, vielä pari vuotta sitten niitä myytiin 15 kappaletta.

Pienkoneiden kolmonen on Pohjois-Ruotsissa valmistettava Vimek, jonka uutta 870 NG -kuormatraktoria rekisteröitiin kuusi.

Lisää aiheesta: Isot jyräävät edelleen metsäkoneissa, Ponsse vahvisti ykköspaikkaansa

Kommentit (1)

  1. suorittava porras

    Vastaava artikkeli olisi syytä kirjoitella myös Suomen konekannan kehityksestä. Juttua voisi laajentaa hakkuukoneisiin ja siihen ,millaisia puumääriä eri kokoluokan koneilla käytännössä korjataan.
    Saattaisi puhjeta kupla siitä ,että pienet koneet olisivat erityinen ratkaisu harvennusrästien purkamiseen puhumattakaan taimikonhoitorästeistä.