Järjestöiltä selvät toiveet kehysriiheen

MTK odottaa linjauksia uudesta kemerasta, metsäteollisuus varottaa verojen korotuksista.

MTK:n mukaan puuntuotantoa on tehostettava puunkysynnän kasvun ja metsäteollisuuden investointien seurauksena. Niinpä hallituksen on huolehdittava, että kemeran myöntövaltuudet ja rahoitus ovat tasapainossa, järjestö evästää valtioneuvostoa kehysriihen alla. Linjaus uudesta tukijärjestelmästä pitäisi tehdä tämän vuoden aikana.

Lisäksi hallituksen tulee huolehtia Metso-ohjelman riittävästä rahoituksesta. Se tapahtuu nostamalla rahoitus vuoden 2015 tasolle, MTK vaatii. Suurin osa MTK:n vaatiomuksista liittyi kuitenkin maatalouteen.

Vientiteollisuuden liitot (Kemianteollisuus, Metsäteollisuus ja Teknologiateollisuus) puolestaan muistuttavat, että vientiteollisuuden verorasitusta tai muitakaan kustannuksia ei pidä riihessä kasvattaa. Järjestön mielestä ei ole myöskään syytä luoda epävarmuutta spekuloimalla esimerkiksi energia- ja polttoaineverojen korotuksilla.

Lisäksi liitot kaipaavat valtiolta lisäpanostuksia tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan. Siinä on jääty kilpailijamaista jälkeen – julkisen rahoituksen osuus yritysten tki-menoista on Suomessa vain kolme prosenttia, alle puolet OECD:n keskiarvosta.

Yritykset kaipaavat myös helpotusta osaajapulaan. Siinä auttaisi ammatillisen koulutuksen riittävän rahoituksen varmistaminen, muuntokoulutuksen lisääminen sekä työperäisen maahanmuuton sujuvoittaminen.

Kehysriihen neuvottelut käydään huhtikuun toisella viikolla.

Puukauppa Puukauppa