Jordan ja Pesonen: Suurinvestoinneille muutossuoja

Metsäpomot haluavat investoinneille käyttöajan mittaisen suojan uusilta säädöksiltä.

Suuret teollisuusinvestoinnit tulisi turvata valtion poukkoilevilta tuki- ja sääntelypäätöksiltä, siinä Metsä Groupin pääjohtajan Kari Jordanin ja UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen viesti tänään Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa.

”Yritykset ottavat investointipäätöksissään markkinoihin liittyvän riskin joka kerta, eivätkä poliittiset päättäjät voi vaikuttaa siihen. Sen sijaan poliitikot voivat huolehtia sääntelyn jatkuvuudesta ja ennustettavuudesta. Myös poliittisen päätöksenteon johdonmukaisuus kuuluu investointiympäristön keskeisiin periaatteisiin.”

”Suurissa investoinneissa kannattavuuteen vaikuttava kansallinen sääntely tulisi lukita pitkäksi aikaa. Loogista olisi antaa investoinnille sen käyttöiän mittainen suoja. Esimerkiksi Ranska ja Britannia houkuttelevat ilmastotavoitteita tukevia biokattilainvestointeja tarjoamalla sitovan lupauksen tukiratkaisuista jopa 20 vuodeksi.”

”Suomessa vastaava menettely tarkoittaisi sitoutumista siihen, etteivät uudet säädökset aiheuta tuotantolaitoksen rakentamisen jälkeen vaikkapa energian käyttöön tai tuottamiseen liittyviä yllättäviä lisä­kustannuksia. Paljon energiaa tarvitseville metsäyhtiöille kysymys on tärkeä senkin takia, että osana normaalia toimintaansa ne tuottavat kaksi kolmasosaa Suomen uusiutuvasta energiasta.”

”Sääntelyn lukitseminen turvaisi investointien liikkeellelähdön. Investointipäätöksen tekeminen helpottuisi huomattavasti, kun kannattavuuslaskelmat eivät heikentyisi ­vuosien varrella ulkoisten syiden vuoksi”, Jordan ja Pesonen kirjoittavat.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa