Kallis polttoaine ajanut koneyritykset ahtaalle, tukitoimia vaaditaan

Koneyrittäjät toivovat polttoöljyn valmisteveron palautuksen korotusta myös koneyrityksiin.

Polttoaineiden hintojen nousu on ajanut koneyritykset kustannuskriisiin, Koneyrittäjät ry kertoo. Kevyen polttoöljyn keskihinta on yli tuplaantunut vuodenvaihteesta, dieselin hinnassa on ollut nousua 70 prosenttia.

Hintojen nousu on ollut poikkeuksellisen suurta, eivätkä yritykset ole niihin sopimuksissaan voineet etukäteen varautua. Tämä on ajanut yrityksiä vaikeaan asemaan, järjestöstä todetaan.

”Indeksitarkastukset tehdään alalla vakiintuneen tavan mukaan vuosittain. Näin poikkeuksellisessa tilanteessa vuoden tarkasteluajanjakso on aivan liian pitkä. Yrittäjien taloudellinen asema ei kestä näin kiivasta ja yllättävää kustannusnousua”, sanoo Koneyrittäjien maarakennusalan toimialapäällikkö Markku Leskinen.

Järjestö vaatii, että kevyen polttoöljyn valmisteveron palautuksen korotus on ulotettava myös koneyrityksiin. Maataloudessa palautuksen korotus on jo toteutettu.

Lisäksi järjestö vaatii yhteiskunnan maksamissa suoritteissa sopimusten avaamista.

”Yhteiskunnan maksamissa suoritteissa on harkittava tehtyjen urakointisopimusten avaamista. Samalla pitää varmistaa, että vaikutukset ulottuvat koko urakointiketjuun aina sen viimeisimpäänkin aliurakoitsijaan”, Leskinen sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa