Kansanedustaja: Itäpuusta maksetaan enemmän

Keskustan Hannu Hoskosen ja MTK:n mukaan Venäjän-puun ylihinnalla poljetaan suomalaisen puun hintaa.

Ilomantsilainen kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.) kritisoi Iltalehdessä metsäteollisuutta itäpuun tuonnista. Hoskosen mukaan metsäteollisuus polkee suomalaisen puun hintaa Venäjän-tuonnilla. Hän perustaa väitteensä Tullilta, Luonnonvarakeskukselta ja metsänhoitoyhdistyksiltä saamiinsa tietoihin.

”Metsäteollisuus tuo puuta Venäjältä ja pitää tietoisesti ylitarjontaa yllä Suomessa. Tarkoituksena on laskea kotimaisen puun hintaa”, Hoskonen sanoo.

Hoskosen mukaan esimerkiksi koivukuitupuun keskihinta oli lokakuussa tienvarteen toimitettuna noin 28 euroa kuutiometriltä, kun taas venäläisestä puusta maksettiin rajalle toimitettuna 31 euroa kuutiometriltä.

Hoskonen saa tukea MTK:n tutkimuspäällikkö Erno Järviseltä.

”Kyllä se on ollut ihan vallitseva toimintatapa, että metsäyhtiöt ovat maksaneet enemmän venäläisestä puusta kuin suomalaisesta. Tuontipuulla pyritään pitämään kotimaisen puun hinta kurissa”, Järvinen toteaa.

Metsäjohtaja Tomi Salo Metsäteollisuus ry:stä muistuttaa, että suomalaisten tehtaiden käyttämän puun kotimaisuusaste on ollut viime vuosina yli 85 prosenttia.

”Markkinataloudessa toimivat yritykset niin Suomessa kuin muuallakin tavoittelevat taloudellista toimintaa ja hyvää kannattavuutta. Siihen liittyy keskeiseltä osin se, että tuotantopanokset ja alihankintapalvelut hankitaan kilpailukykyisin kustannuksin”, Tomi Salo sanoo Iltalehdessä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa