Kantorahatulot 2019 – ”Ei tämä mikään huono vuosi ollut”

Puukauppojen ja hintojen lasku kutistivat kantorahatuloja viime vuonna.

Kantorahatulot laskivat viime vuonna 2,3 miljardiin euroon, Luonnonvarakeskus (Luke) kertoo. Se on reaalisesti 16 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna, mutta 10 prosenttia enemmän kuin viimeisten 10 vuoden aikana keskimäärin. Yksityismetsille siitä tuli runsaat 2 miljardia euroa.

”Vaikka tulot laskivat edellisvuodesta ja neljä vuotta kestänyt nousu taittui, niin ei tämä mikään huono vuosi ollut”, kertoo Luken tutkija Esa Uotila.

Laskun taustalla on puukauppojen vähentyminen huippuvuodesta 2018 ja hintojen lasku. Tukkipuun hakkuu kutistuivat 12 prosenttia ja kuitupuun 4 prosenttia. Havutukkien pystykauppahinnoissa laskua kertyi reaalisesti liki 8 prosenttia, mutta kuitupuiden pysyivät ennallaan. Tukeista saadut tulot laskivat 17 prosenttia.

Puutavaralajeista eniten vähenivät kuusitukin hakkuut, 14 prosenttia. Kuusitukki oli puukauppatulojen kannalta kuitenkin edelleen tärkein puutavaralaji, sen osuus tuloista laski kuitenkin kaksi prosenttiyksikköä 44 prosenttiin.

Tulot laskivat kaikissa maakunnissa Pohjanmaata ja Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tukkipuuvaltaisessa Etelä-Suomessa lasku oli suurempaa kuin kuitupuuvaltaisessa Pohjois-Suomessa.

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa