Kemeralle kolmen vuoden jatkoaika

Suomen riistakeskus ja ympäristöministeriö esittävät muutoksia, mutta niiden toteutuminen on epätodennäköistä.

Kemeralain voimassaolon pidentäminen kolmella vuodella vuoden 2023 loppuun saakka on saanut enimmäkseen hyväksyviä lausuntoja metsäalan organisaatiolta, mutta Suomen riistakeskus ja ympäristöministeriö haluavat muutoksia.

Suomen riistakeskuksen mukaan kemeran jatkaminen nykyisellään on ristiriidassa hallitusohjelmaan kirjattujen talousmetsien luonnonhoitotavoitteiden kanssa. Riistakeskus muuttaisi lakia suuntaan, joka ottaa paremmin huomioon riistan elinmahdollisuudet.

Nykyisin taimikon varhaishoidossa ja nuoren metsän hoidossa on mahdollista jättää kymmenen prosenttia alasta riistatiheiköiksi. Riistakeskuksen mielestä tiheikköjen jättäminen tulisi muuttaa tuen edellytykseksi tai jätettyjen tiheikköjen perusteella tulisi maksaa korotettu tuki.

Riistakeskus vaatii sekapuustoisuutta ja puhtaissa kuusikoissa siihen tulisi pyrkiä kasvatettavan puuston kustannuksella.

”Ojitukset otettava tarkasteluun”

Ympäristöministeriö huomauttaa, että nykyisellä rahoituslailla tuetaan kunnostusojituksia, jotka aiheuttavat kasvihuonepäästöjä ja joita pidetään vesistöjen kannalta haitallisimpana metsätalouden toimenpiteenä. Ympäristöministeriö peräänkuuluttaa suometsien hoidon tukeen muutoksia tai vaihtoehtoisesti suometsien hoidon tukitasoa tulisi laskea.

Bioenergia ry puolestaan esittää, että nuoren metsän hoidon yhteydessä tapahtuvan pienpuun keruun tukea korotetaan.

Lainsäädäntöneuvos Kirsi Taipale maa- ja metsätalousministeriöstä ei pidä muutoksia todennäköisinä, koska ne pitää hyväksyttää Euroopan unionin komissiossa ennen voimaansaattamista.

”Useissa lausunnoissa toivottiin rahoituslain voimassaolon jatkuvan ilman katkosta. Muutoksia ei ehditä käsitellä eduskunnassa ja komissiossa niin nopeasti, ettei katkosta tulisi”, Taipale toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.