Väitös: Luonnonsuojelualueet suojaavat monimuotoisuutta ilmastonmuutokselta

Ilmastonmuutos uhkaa etenkin pohjoisia lajeja.

Ilmastonmuutoksen negatiivisia vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen voidaan ehkäistä kattavalla suojelualueverkostolla, osoittaa Helsingin yliopiston tuore väitöstutkimus.

”Suojelualueet ehkäisevät pohjoisten lintulajien vetäytymistä napoja kohti ja auttavat osaa eteläisistä lajeista seuraamaan ilmastomieltymyksiään”, toteaa FM Petteri Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Ilmastonmuutoksen tunnetuimpia seurauksia ovat lajien levinneisyysalueiden siirtyminen kohti napoja ja vuorten huippuja. Samaan aikaan ihmistoiminta heikentää ja pirstoo elinympäristöjä, mikä hankaloittaa lajien mukautumista muuttuvaan ilmastoon. ’

Etenkin pohjoiset lajit ovat vaarassa, sillä lämpeneminen on ollut nopeinta boreaalisella ja arktisella vyöhykkeellä.

Lehikoinen tutki, ovatko suojelualueet kyenneet lieventämään ilmastomuutoksen epäedullisia vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen. Johtopäätös on, että suojelemalla ja kunnostamalla korkealaatuisia elinympäristöjä voidaan lieventää ilmastomuutoksen vaikutuksia.

Nykyinen suojelutoimien laajuus on osoittautunut riittämättömäksi kansainvälisissä tavoitteissa ehkäistä luonnon monimuotoisuuden väheneminen. Lehikoisen tutkimuksen tulokset tukevat pyrkimyksiä laajoihin ja nopeisiin toimiin suojelualueverkoston kattavuuden ja kytkeytyneisyyden kasvattamiseksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.