Kemin uudelle tehtaalle ympäristölupa – päätöksiä tehtaan rakentamisesta alkuvuonna

Seuraavaksi Metsä Fibressä analysoidaan aluehallintoviraston päätöstä tarkemmin.

Metsä Fibren Kemiin kaavailemalle biotuotetehtaalle on myönnetty ympäristölupa. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston myöntämässä luvassa on määritelty uuden tehtaan ympäristöpäästöjen raja-arvot.

Seuraavaksi Metsä Fibressä analysoidaan lupapäätöstä tarkemmin. Päätös uuden tehtaan rakentamisesta voitaisiin tehdä ensi vuoden alussa, yhtiöstä kerrotaan.

Biotuotetehtaan investointi olisi 1,5 miljardia euroa ja tehtaan rakentaminen kestäisi noin kaksi ja puoli vuotta. Metsä Fibrelle on hakemuksesta myönnetty oikeus aloittaa biotuotetehtaan toiminta mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Metsä Fibre kuuluu Metsä Groupiin.

Ilmaan johdettavien päästöjen rajoituksia tiukennettiin

Lupapäätöksessä aluehallintovirasto on rajoittanut sekä vesiin johdettavia aine- ja lämpöpäästöjä että ilmaan johdettavia päästöjä.

Lupamääräyksillä rajoitetaan uudelta biotuotetehtaalta mereen johdettavan orgaanisen aineen, fosforin, typen, kiintoaineen, orgaanisten klooriyhdisteiden ja sulfaatin päästöjä sekä lämpöpäästöä. Päästöt ja päästöjen vaikutukset merialueella ovat pääosin samaa suuruusluokkaa kuin nykyisen sellutehtaan, mutta sulfaatti-, AOX- ja metallipäästöt kasvavat nykytilanteesta.

Biotuotetehtaalta johdetaan ilmaan enemmän hiukkas-, typenoksidi- ja rikkidioksidipäästöjä kuin nykyiseltä sellutehtaalta. Ilmaan johdettavia päästöjä on rajoitettu hiukkasten ja haisevien rikkiyhdisteiden osalta huomattavasti lupahakemuksessa esitettyä tiukemmin. Lupamääräysten mukaan toimittaessa ilmaan johdettavien päästöjen vaikutus Kemin ilmanlaatuun jää vähäiseksi.

Lisäksi lupamääräyksillä on rajoitettu haittoja, jotka aiheutuvat tehdastoimintojen melusta sekä kasvavasta raskaasta liikenteestä.

Puukauppa Puukauppa