Varainsiirtovero laskee kolmeen prosenttiin, liikaa maksettu vero palautetaan ensi vuonna

Veromuutos vaatii vielä eduskunnan hyväksynnän.

Hallitus aikoo muuttaa varainsiirtolakia. Muutoksen seurauksena kiinteistöjen, myös metsätilojen, varainsiirtoveroprosentti laskee 4 prosentista 3 prosenttiin. Lisäksi asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoveroprosentti laskee 2 prosentista 1,5 prosenttiin ja  muiden arvopapereiden varainsiirtovero alenee nykyisestä 1,6 prosentista 1,5 prosenttiin.

Jos lakimuutos eduskunnassa hyväksytään, se tulee voimaan vuodenvaihteessa. Veroprosentteja sovelletaan kuitenkin takautuvasti hallituksen esityksen antamispäivästä (12.10.2023) alkaen tai sen jälkeen tehtyihin luovutuksiin.

Verohallinto palauttaa liikaa maksetun varainsiirtoveron korkoineen niille asiakkaille, jotka tekevät kauppoja loppuvuoden 2023 aikana ja suorittavat veron nykyisten säännösten mukaisesti.

”Myös ne asiakkaat, jotka ostavat asunnon, kiinteistön tai arvopapereita 12.10. tai sen jälkeen, tulevat hyötymään uusista alennetuista verokannoista. Verokanta määräytyy sitovan sopimuksen allekirjoituspäivän perusteella”, lakiasiainjohtaja Matti Merisalo Verohallinnosta kertoo.

Hän muistuttaa, että loppuvuonna asiakkaiden tulee ilmoittaa ja maksaa varainsiirtovero oma-aloitteisesti voimassa olevien veroprosenttien mukaan. Verohallinto palauttaa liikaa maksetun veron korkoineen ensi vuoden puolella ilman eri hakemusta.

Kiinteistökaupassa varainsiirtovero on ilmoitettava ja maksettava ennen kuin kiinteistölle haetaan lainhuutoa. Lainhuutoa pitää hakea kuuden kuukauden kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus