Koivutukilla on leveä hintahaitari

Täyden hinnan saamiseksi täytyy tarjolla olla rekan nuppikuorman verran koivutukkia.

”Koivutukin kantohinta vaihtelee päätehakkuilla saha- ja vaneritukin 50 eurosta viilutukin 85 euroon”, Metsänhoitoyhdistys Pirkanmaan asiakkuuspäällikkö Janne Maijala kertoo.

”Myös mitat ja laatu vaihtelevat tapauskohtaisesti ja riippuu ihan, että kenelle myy.”

Koivutukki on metsätalouden sivuartikkeli, jota tulee pieniä määriä kuusileimikoiden seassa. Sen sijaan puhtaankomeita, korjuukypsiä koivikoita Maijala ei tiedä alueeltaan lainkaan.

Jotta koivutukille ylipäätään saa täyden hinnan, minimierän tulisi olla rekan nuppikuorma. Joskus metsänhoitoyhdistys joutuu kokoilemaan sen eri myyjien pienistä nökkösistä.

Ilmastonmuutos ja kirjanpainaja lisäävät kiinnostusta

Kiinnostus kasvattaa koivua kuusikoiden sekapuuna on nousussa ilmastonmuutoksen ja kirjanpainajatuhojen vuoksi. Koivutukin tilastoitu hinta jää kuitenkin noin kahteen kolmasosaan kuusitukista. Hintaero kapenisi jos viilulaadun osuutta pystyisi nostamaan.

Viilukoivu on oksatonta ja suoraa viiteen metriin. Se menee nimensä mukaisesti viilutukseen eli sitä ei sorvata, vaan se leikataan viiluiksi. Viiluja käytetään kalusteiden pintaviiluina.

Maijala laskee, että muutenkin pienestä koivutukkikertymästä viilulaatua on ehkä noin kuudesosa.

”Nyt viilukoivut ovat ’vahingossa kasvaneita’. Laatukoivun kasvattaminen edellyttäisi hoitoa ja harrastuneisuutta.”

Vaikka kiinnostusta voisi olla, koivutukin kasvatuksen kohottaminen sivutuotteesta havutukin rinnalle on vaikeaa peura- ja hirvituhojen vuoksi.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa